Nasjonalist kan bli Serbias nye president

Vil forsvare "Kosovos uigjenkallelige rett til å forbli et serbisk hjerteland".

Kandidaten for det nasjonalistiske Serbias Radikale parti, Tomislav Nikolic, har tatt en forholdsvis grei ledelse i første runde presidentvalget. Han fikk 40%, mens den sittende presidenten, Boris Tadic, klarte å få 35% av stemmene.

Valget sees på som svært viktige for landets fremtid. Normaliserings- og demokratiseringsprossessen som startet etter Milosevic-regimets fall i 2000 går ennå sin gang. Våren 2006 gikk de siste restene av den gamle jugoslaviske staten i oppløsning, når føderasjonen Serbia-Montenegro ble oppløst etter en forholdsvis fredelig “skilsmisse”.

I 2004 kom den sittende statssjef Boris Tadic til makten. Han regnes som moderat og vestvennlig i forhold til utfordreren Nikolic. Sistnevnte hører til Serbias Radikale parti, landets fremste opposisjonskraft i en årrekke. Nikolic, som forgjengeren, den krigsforbryterdømte Vojislav Seselj, er en overbevist nasjonalist. Han er sterk i mot landets normalisering i forhold til EU, uhyre NATO-skeptisk og snakker varmt om en statsallianse med sine ortodokse trosfeller i Russland og Hviterussland “for å motvirke EU, USA og Vestens dominans”. Nikolic har også lovet å invitere russerne til å ha militærbaser i grensetraktene rundt Kosovo hvis provinsen skulle gjøre alvor av uavhengighetsplanene.

Når frem til protestvelgerne

Under slagordet Svim srcem, med hele hjertet, når Nikolic frem til flere millioner serbere som lever under tøffe økonomiske forhold og høy arbeidsledighet, en fortsatt etterlevning fra krigene på 90-tallet og FN-sanksjonene som rammet landet ganske hardt.

Ikke bare folk i Kosovo og det internasjonale samfunnet følger med på valget. I Serbia er det også mye åpenbar kritikk mot mannen som for mange kan ødelegge drømmen om videre integrasjon i et europeisk sammenheng. Nikolic blir sett på som så ytterliggående i såpass mange synspunkter at han ikke vil kunne klare å regjere i en koalisjon basert på kompromisser. Hans debattstil er av lokal presse beskrevet som “robust, nærmest på grensen til udiplomatisk smakløst”. Nikolic har for å uvane å skrike, tilfeldigvis banne og gestikulere grovt mot sine politiske motstandere.

– Kosovo-området er en juridisk lovlig og historisk del av Serbia som vi aldri kan miste eller gi bort. Ingen serbisk politiker vil noensinne gå med på at Kosovo blir fritt og uavhengig, uttalte han til Russia Today uken før første valgrunde.


FAKTA:

Offisielt navn: Republika Srbija

Hovedstad: Beograd

Antall innbyggere: 10 mill.

BNP per capita: $8,264 (nummer 81 på IMFs verdensrangering)

Offisielt språk: Serbisk. Ungarsk, rumensk, slovakisk, kroatisk, albansk og rutensk er også offisielt godkjente minoritetsspråk.

Regjeringsform: Parlamentarisk republikk hvor presidenten har visse fullmakter, men statsministeren reell makt.

Statsoverhode: Boris Tadic.

Regjeringssjef: Vojislav Kostunica (frem til neste valg på nasjonalforsamling i 2011).