Svart ligaspiller rasehetset

0Shares

Senegalesiske Frederic Mendy ble sist helg utsatt for grov tribunehets under Bastias bortekamp mot Grenoble i fransk andredivisjon, melder VG. Episoden skjer to uker etter at Valenciennes-spilleren Abdeslam Ouaddou forlot banen i protest mot rasistiske tilrop fra motstanderlagets supportere. Svenske Aftonbladet skriver at Mendy blant annet skal ha blitt kalt for “apekatt”.

“Kirikou” som han er populært kalt av Bastia-fansen, har vært aktiv spiller siden 1999. 26-åringen kommer opprinnelig fra Dakar og har valgt å spille for opprinnelseslandet. Han sier til sportsbladet L´Equipe at slike episoder skjer ofte når man spiller på bortebane.

– Jeg hørte alle rasistiske rop, understreker han overfor L´Equipe.

Verre i andre ligaer
Leder i Fargerik Fotball, Anders Krystad, sier til Utrop at Frankrike sliter med visse problemer hva tribunerasisme angår.

– Situasjonen i Frankrike ligner ganske mye på Italia og Spania. I løpet av de siste årene har vi også sett en veldig negativ tendens i Øst-Europa, spesielt på bakgrunn av en sosial og institusjonell nedbrytningsprosess, forteller han videre.

Han sier videre at Bastias spillere har tidligere vært utsatt for hets på bortebane, uansett hudfarge.

– Laget kommer fra Korsika, en øy som ved flere anledninger har uttrykt ønske om løsrivelse fra resten av Frankrike. Så i tillegg til rasehets får vi en innenrikspolitisk konflikt blandet inn.

Store forskjeller klubbene imellom
Krystad understreker at det er viktig å ikke generalisere om enkelte land og klubber på bakgrunn av ymse episoder, men heller se utviklingen over en lang periode og få et helhetlig bilde.

– Et godt eksempel på dette er forholdet mellom Lazio og Roma. Begge klubbene kommer fra samme by, men har helt forskjellig politisk ideologi, hvor særlig førstnevnte har et veldig frynsete rykte når det gjelder fansens rasistiske og fascistiske holdninger, avrunder han.

Viktig å ta avstand
Talsmann for prosjektet “Gi rasismen rødt kort”, Morten Stenseng Gulbrandsen, sendte følgende kommentar til utrop.no etter å ha blitt spurt ut om episoden:

– Vi synes det bestandig er trist å høre om tilfeller av rasisme i internasjonal fotball. Samtidig er det bra at fotballen og media rapporterer og tar avstand fra rasisme når slike hendelser forekommer. Gi rasisme rødt kort vil i denne sammenheng forhøre seg med Football Against Racism in Europe (FARE) hvordan arbeidsforholdene er for de antirasistiske kampanjene i fransk fotball.

FAKTABOKS

Navn: Frederic Mendy.

Født: 06.11.1981, Dakar, Senegal.

Spilt for: Saint Etienne (1999-06), Bastia (2006-).

Spillerposisjon: Angriper; 1,66 meter høy.

(kilde: wikipedia.fr)