Klart for Elektra-premiere!

Pia Tjelta har tittelrollen i den gamle greske tragedien, som er lagt til dagens flerkulturelle Norge. Det er med andre ord duket for heftige kulturkonflikter på scenen til Oslo Nye Teater.

I dag står stykket Elektra for første gang oppført på Oslo Nye Teater. Forestillingen er basert på grekeren Sofokles sin berømte tragedie fra år 409 f.Kr.

I 2008-versjonen er handlingstrekkene de samme, men omgivelsene endret. Den greske Elektra er omformet til en norsk-muslimsk versjon. Stedet er Oslo, historien starter med en pakistaner som kommer til Norge på 70-tallet og gifter seg med en etnisk norsk kvinne. Paret får tre barn sammen, og mannen blir etterhvert “altfor norsk”, noe som både kona i Norge og hans familie reagerer sterkt på. Kona får seg snart en elsker og familiekomplikasjonene tiltar.

Vil skape debatt
Forfatter Petter Rosenlund sier det ikke er stykkets formål å  vise hvor fint det er å være norsk-pakistaner, og han ser faren for at forestillingen kan føre til en viss grad av stigmatisering.

– Likevel ser vi at det også settes opp andre forestillinger om alkoholmisbruk, rus og drap uten at det fører til stigmatisering av spesielle grupper, sier han.

Snakker urdu
S. Alsikhander Khan, med fartstid både fra norske og amerikanske teatermiljøer, sier det var fantastisk å bli spurt om å jobbe med stykket. Han kommer til å spille på urdu under hele forestillingen.

– Folk kommer til å forstå lite, men kroppspråket og skuespillingen vil avsløre hva som skjer på scenen.

Khan synes Elektra er et særs spennende prosjekt:

– For mange er jo den norske hverdagen sånn: folk på T-banen som snakker på et språk du ikke forstår. Stykket har en fascinerende vri.

Tjelta: – Største rollen jeg noen gang har hatt
Hovedpersonen selv, Elektra, spilles av Pia Tjelta. 30-åringen fra Stavanger filmdebuterte i 2001 i “Mongoland” og har etter det hatt sentrale roller i kjente norske filmer som blant annet “Buddy” (2003), “Mars & Venus” (2007) og har nylig vært aktuell med produksjonen “Lønsj”. Vinteren 2007 var hun å se i den svensk-norske miniserien “Hombres” på TV Norge. I tillegg har Tjelta også teatererfaring, blant annet fra 2006 i stykket Fyrverkerimakarens dotter på det Norske Teatret.

Hun sier at rollen som Elektra er den største hun har hatt hittil i sin karriere, hvor hun får mye sceneansvar. Tjelta mener teaterkunsten bør ta opp vår tids problemstillinger.

– Elektra er en sterk historie. Vi snakker i store ord, men vi jobber jo i et teater som står fritt til å ta opp disse temaene.

Tønne: – Helt ny sjanger for meg
Norsk-iranske Lisa Tønne, som spiller Elektras søster, har fra før av erfaring som standup-artist, skuespiller og programleder. Vi kjenner henne fra blant annet TV2-seriene “9 av 10 nordmenn” og “Seks som oss”. I 2002 fikk hun prisen som årets nykommer under Komiprisen, og tre år senere fikk prisen som beste kvinnelige artist under samme kåring.

– For meg er dette en helt ny sjanger. Generelt er det ikke lett for en frilansskuespiller å få seg jobb, var hennes kommentar til Utrops utsendte.

Virkelighetsnært
Erik Ulfsby, som også sto bak suksessforestillingen Bollywood Ibsen, sier som regissør at det er viktig å oversette datidens setting og se den i lys av virkeligheten i dagens Norge.

– Vi forsøker å være modige og si noe om byen vi bor i, som har blitt annerledes de siste 30 årene. Mye er bra, men en del er også konfliktfylt.

I rollene:
Pia Tjelta, Lisa Tønne, Trine Wenberg Svendsen, Ayaz Hussain, S. Alsikhander Khan, Nasrullah Qureshi, Anne Bache-Wiig, Hans Rønningen, Gard Øyen og David Avetisian. Regi: Erik Ulfsby.