IMDi banket av østeuropeiske politilag

Nylig ble et europamesterskap i fotball for migrasjonsetater- og myndigheter avholdt i Zillertal i delstaten Tirol i Østerrike. Fra Norge stilte et blandet lag bestående av ansatte fra IMDI og UDI, og lag fra hele 19 land deltok.

Leonardo Doria deSouza i IMDis enhet for mangfold og dialog sier til Utrop at Norge stilte med to herrelag og ett damelag. Sistnevnte utmerket seg med en andreplass i kvinnenes turnering, som forøvrig ble vunnet av vertsnasjonen Østerrike. I herreklassen tok Bulgarias migrasjonsmyndigheter gull.

Suverene øst-europeere

Europamesterskapet ble for første gang arrangert i 1997, etter initiativ av tyske migrasjonsmyndigheter, og organisert etter bedriftsfotballmønsteret.

Bjørn Halvorsen, som jobber i etaten for arbeid og kvalifisering i IMDI, var også tilstede i Østerrike og spilte på det norske IMDI/UDI-laget sier til Utrop at mesterskapet foreløpig ikke har blitt arrangert i Norge fordi flere av lagene vil slite med det norske prisnivået.

– Her legger vi ut selv for egne private kostnader. Først og fremst er dette et arbeidsmiljøtiltak hvor det faglige og samholdsmessige står i fokus.

Økonomi til tross, flere av de tidligere østblokklandene har markert seg kraftig i turneringene.

– Kroatene og bulgarerne har som regel stilt opp med topptrent grensepolitipersonale, så det har vist seg vanskelig å slå dem, sier Halvorsen.

Uformelt og interessant

Souza forteller til Utrop at slike samlinger også bidrar til økt kunnskap om hvordan det jobbes i andre land.

– Selv synes jeg det er kjempeinteressant å treffe folk fra andre nasjoner som holder på med det samme som vi gjør. Lære litt av hverandre, samtidig som vi har det uformelt og morsomt. Ellers har vi jo ikke sjans til å kunne møte såpass mange folk fra hele det europeiske migrasjonsfeltet.

Bulgaria neste

Neste år skal de norske lagene ut til dyst igjen. Turen går da til Bulgaria, men tidspunktet er ikke bestemt ennå.

– Vi kommer sikkert til å ha det i løpet av 2009, men om vi skal gjøre det i løpet av våren eller høsten neste år vet jeg egentlig ikke, sier IMDI-kollega Souza, som ser frem til neste års turnering.