- Idrettspresidenten om tekstlikheter i masteroppgaven: – Leit - 19.09.2024
- Oslobiskop-kandidater: – Slik skal kirken bli mangfoldig - 19.09.2024
- Hvordan verne om forfatteres ytringsfrihet? - 18.09.2024
Utrop traff for en tid tilbake tre representanter for USAs unge og håpefulle muslimer og en eldre imam som var på besøk her i landet. Alle er involverte i prosjektet “Citizens Dialogue”, et utvekslingsprosjekt som skal vise hvordan det er å være muslim i USA.
Samtlige er enige om at USAs muslimske befolkning, som består av alt fra konverterte hvite og afro-amerikanere, til innvandrere fra arabiske land, Asia, Afrika og Midt-Østen vil stemme taktisk. Her vil man med stor sikkerhet skifte over til demokratenes kandidat, Barack Obama.
Rabab Fayad: Vil stemme på Obama
Økonomi og Irak-spørsmålet kan avgjøre
Både Imam Bakhach, leder i Islamic Centre of Al-Hedayah i Fort Worth, Texas, og advokat Rabab Fayad vil mest sannsynlig gjøre som veldig mange trosfeller, nemlig stemme demokratisk. En stor del av USAs muslimer, som i likhet med nokså mange latinamerikanske katolske innvandrere deler på et sosialt konservativt grunnsyn, har støttet Bush-administrasjonen i to valg på rad. I så fall er dette et stort paradigmeskifte.
– Senator McCain har spolert vinnersjansene sine med flere utsagn, blant annet når han sa han vurderte å øke antall baser i Irak. Penger som skulle gått til helse, skoler og sosiale tiltak for våre fattigste går i stedet til krigføringen, sier Bahkach til utrop.no.
Spørsmålet om allmenn offentlig helsevesen, samt økonomien, og et jobbmarked i fullstendig stampe som følge av kredittkrisen vil også være avgjørende, kommenterer Asma T. Uddin. Hjemme i Philadelphia jobber hun som advokat og er i tillegg skribent for et islamsk tidsskrift.
– Våre problemer er akkurat som hvite amerikaneres problemer, påpeker hun.
Rabab Fayad, som i tillegg til juristjobben også er konsulent i U.S Arab Economic Forum, regner seg som en skikkelig engasjert demokrat. Hun er særdeles misfornøyd med den nåværende utenrikspolitikken til Bush-administrasjonen, og føler det som en plikt å stille opp på valglokalet første mandag i november for å “kunne endre systemet fra innsiden av”.
– Som amerikaner og muslim, men først og fremst som en borger av mitt land ser jeg at vi har mange utfordringer å løse. Vi kan fortsatt gjøre om mye som har vært gjort i løpet av den siste tiden, og starte med å senke gapet som finnes mellom oss og resten av verden, er hennes konklusjon.