Muslimer går over til demokratene

Sosialt konservative amerikanske muslimer går over til demokratene, når det bare gjenstår noen uker før valget.

Utrop traff for en tid tilbake tre representanter for USAs unge og håpefulle muslimer og en eldre imam som var på besøk her i landet. Alle er involverte i prosjektet “Citizens Dialogue”, et utvekslingsprosjekt som skal vise hvordan det er å være muslim i USA.

Samtlige er enige om at USAs muslimske befolkning, som består av alt fra konverterte hvite og afro-amerikanere, til innvandrere fra arabiske land, Asia, Afrika og Midt-Østen vil stemme taktisk. Her vil man med stor sikkerhet skifte over til demokratenes kandidat, Barack Obama.


Rabab Fayad: Vil stemme på Obama

Økonomi og Irak-spørsmålet kan avgjøre

Både Imam Bakhach, leder i Islamic Centre of Al-Hedayah i Fort Worth, Texas, og advokat Rabab Fayad vil mest sannsynlig gjøre som veldig mange trosfeller, nemlig stemme demokratisk. En stor del av USAs muslimer, som i likhet med nokså mange latinamerikanske katolske innvandrere deler på et sosialt konservativt grunnsyn, har støttet Bush-administrasjonen i to valg på rad. I så fall er dette et stort paradigmeskifte.

– Senator McCain har spolert vinnersjansene sine med flere utsagn, blant annet når han sa han vurderte å øke antall baser i Irak. Penger som skulle gått til helse, skoler og sosiale tiltak for våre fattigste går i stedet til krigføringen, sier Bahkach til utrop.no.

Spørsmålet om allmenn offentlig helsevesen, samt økonomien, og et jobbmarked i fullstendig stampe som følge av kredittkrisen vil også være avgjørende, kommenterer Asma T. Uddin. Hjemme i Philadelphia jobber hun som advokat og er i tillegg skribent for et islamsk tidsskrift.

– Våre problemer er akkurat som hvite amerikaneres problemer, påpeker hun.

Rabab Fayad, som i tillegg til juristjobben også er konsulent i U.S Arab Economic Forum, regner seg som en skikkelig engasjert demokrat. Hun er særdeles misfornøyd med den nåværende utenrikspolitikken til Bush-administrasjonen, og føler det som en plikt å stille opp på valglokalet første mandag i november for å “kunne endre systemet fra innsiden av”.

– Som amerikaner og muslim, men først og fremst som en borger av mitt land ser jeg at vi har mange utfordringer å løse. Vi kan fortsatt gjøre om mye som har vært gjort i løpet av den siste tiden, og starte med å senke gapet som finnes mellom oss og resten av verden, er hennes konklusjon.