Kroppsvisitering førte til suspensjon

Tre greske politimenn er midlertidig utestengt fra sitt arbeid etter å ha tvunget en papirløs innvandrer til å kle av seg på åpen gate.
Claudio Castello
Latest posts by Claudio Castello (see all)

Hendelsen fant sted i en travel gate i sentrum av hovedstaden Athen 7. oktober i år. Historien ble kjent etter at menneskerettighetsorganisasjonen Stop The War Coalition Greece offentliggjorde bildene som viser en ydmykende kroppsvisitering av en mann av “utenlandsk opprinnelse”, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Usivilisert opptreden

Videoen har skapt opprør i Hellas, hvor de tre innblandede politifolkene nå har blitt foreløpig suspendert fra tjenesten. Kroppsvisitasjonen fant sted med formålet å gjøre et beslag, siden mannen var en av fem mistenkte i en narkotikasak. Leder i Stop The War Coalition Greece, Petros Konstantinou, sier til Reuters at politimennenes handlingsmåte og oppførsel var rasistisk motivert.

– Å bli kroppsvisitert naken på åpen gate i Athen er et brudd på menneskerettighetene. Handlingen er også rasistisk siden denne mannen er en innvandrer, påpeker Konstantinou.


Omonoia-bydelen i Athen: hjem til størstedelen av byens innvandrerbefolkning og papirløse. Foto: Wikimedia Commons

Flere papirløse

Historisk sett har Hellas vært et kulturelt og religiøst homogent land, som inntil for ikke så veldig lenge siden var preget av større utvandring enn innvandring. Siden 90-tallet og landets inntreden i EU har situasjonen imidlertid endret seg kraftig. Krigene på Balkan, Sovjetunionens oppløsning og situasjonen i Midt-Østen har gjort at stadig flere finner veien til landet. Hellas’ beliggenhet og status som transittland gjør også landet attraktiv for papirløse fra land i Afrika og Øst-Asia.

Antallet papirløse i landet har blitt tredoblet de siste to årene, ifølge Reuters. I 2007 var 112.000 registrert som udokumenterte, og de lever som oftest i en situasjon preget av kriminalitet, fattigdom, vold og utnyttelse i det greske arbeidsmarkedet, for de få heldige som får seg jobb.

Holdningsendring

Innvandringsfientdlige holdninger får stadig sterkere fotfeste blant Athens befolkning ettersom flere papirløse kommer til byen. En meningsmåling foretatt i gresk TV viser at det sterkt høyreradikale partiet LAOS ville fått rundt fem prosent av stemmene hvis det var parlamentsvalg til høsten, en oppgang på 3,5 prosent fra fjorårets valg, da partiet før første gang kom over sperregrensen.

Senator og jurist i partiet, Antonis Georgiadis, er soleklar om situasjonen.

– Bykjernen har blitt tatt over av utenlandske gjenger. Er det ikke snart på tide å spørre seg om vi har for mange, spurte han seg retorisk overfor avisen International Herald Tribune.