Sprer hat mot migranter i India

0Shares

I løpet av de siste årene har regionalnasjonalismen og intoleransen tatt fullstendig overhånd i den indiske delstaten Maharashtra, en av landets mest velstående. Hovedstaden Bombay er Indias økonomiske motor.

Her kommer tusener på tusener håpefulle fra andre mindre utviklede deler av landet. Særlig for folk fra de svært fattige områdene i de nordlige delstatene Uttar Pradesh og Bihar har Bombay vært synonymt med å drømme om et bedre liv.

Nå har imidlertid drømmer endt opp som et mareritt for mange. I 2006 ble det ytterliggående regionalnasjonalistpartiet, MNS (Maharashtra Navnirman Sena- Maharashtras Gjenoppbyggingshær), stiftet. Partiet ledes av den sterkt karismatiske og taleføre Raj Thackeray, og er det nærmeste du kan komme et tilsvarende høyreradikalt og innvandrerfiendtlig politisk parti i Europa.

Thackeray ønsker minst mulig innflytting. Folk som kommer til staten skal oppgi sine regionale skikker og bli mest lik majoritetsbefolkningen, i dette tilfellet maharasherne. Han har blant annet krevd tvungen obligatorisk bruk av marathi-språket for alle nyinnflyttere.


Shivaji Park: et bastion for MNS´ tilhengere (Foto: Wikimedia Commons).

Ord som førte til opptøyer

Tidligere i år anklaget Thackeray folk fra de nordlige delstatene for å “oversvømme Bombay og ta jobbene fra vanlige folk i byen” og mente de som var igjen og ikke kunne tvinges ut av provinsen måtte vise total respekt for den “hjemlige” kulturen.

– Nyinnflyttere burde ikke få lov til å flytte inn i Bombay, fortalte han foran jublende tilskuere under et folkemøte i Shivaji Park til Indian Express.

Uttalelsene førte til at sentralmyndighetene utførte en arrestordre. Som hevn tok aktivister i MNS loven i sine egne hender. Kjøpmenn og gateselgere med nord-indisk opprinnelse var de første som fikk kjenne gatevolden på kroppen. Angrep på nyflyttere fra Indias nordlige delstater kunne rapporteres i Maharashtras åtte storbyer.  I byen Pune flyktet 25000 nord-indere i løpet av ukene etter de første opptøyene.

Sterke reaksjoner

Opptøyene fikk store deler av landets politiske etablissement til å reagere med avsky. Guvernørene i Bihar og Uttar Pradesh krevde at sentralmyndighetene måtte gripe inn så snart som mulig, før flere liv gikk tapt.

Også kongresspresident Sonia Gandhi fordømte den politiske utviklingen i delstaten.

– Enhet og integritet er grunnleggende verdier for å bekjempe terrorismen og for at utviklingen i India skal gå fremover. Vi kan ikke vise toleranse overfor de som mener seg rett når de undertrykker andre på grunnlag av forskjellig regions- og religionstilhørighet, sa hun til Daily News.