Islamske stater bryter forbindelsene

0Shares

Marokko har nylig brutt alle forbindelser med Iran, skriver det statlige nyhetsbyrået MAP. Grunnen skal være kommentarer fra tidligere parlamentmedlem Ali Akbar Nateq Nouri om at Bahrein var en tidligere iransk provins.

Iran beklager
Nå har iranerne sendt sin utenriksminister til Bahreins hovedstad Manama for å beklage formelt overfor bahreinske myndigheter og for å forsikre at Nateq Nouris utspill ikke er representativ for iransk utenrikspolitikk. Uttalelsene har likevel vakt stor harme i flere arabiske land som har en sunni-muslimsk majoritet. Blant annet gikk Saudi-Arabia ut med en offisiell uttalelse som apellerte til “arabisk enhet”. Også Marokkos kong Mohammed sendte en støtteerklæring til Bahreins Bin Isa al-Khalifa.

Sunni-retningen trues
For marokkanerne er religion et ganske sensitivt tema. Forholdet til det shia-muslimske Iran ble først normalisert på 90-tallet, og myndighetene ser på en stadig større iransk innflytelse som negativt for den statssanksjonerte sunni-retningen. Utenriksdepartementet i landet går så langt i å kalle Iran for å utøve en særdeles dårlig innflytelse i landets indre religiøse og politiske anliggender.
– En slik organisert undergravelse av marokkansk politikk fra en aktør utenfra er et grovt brudd av diplomatiets spilleregler, het det i en pressemelding fra Marokkos utenriksdepartement.