Tamildemonstrasjon kan ha gitt delvis resultat

Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim har hatt telefonmøte med EU, USA og Japan om krigen på Sri Lanka. I en felles uttalelse ber han og andre diplomater om en slutt på de «meningsløse» kampene. Men landene ber ikke om en våpenhvile. Tamilene demonstrerer derfor i dag utenfor Stortinget.

Onsdag kunngjorde de norsktamilske demonstrantene i  utenfor statsministerens kontor i Oslo at de gir norske myndigheter to dager på å innfri kravene deres.

Norge må innkalle til et hastemøte med de giverlandene som var aktive under fredsprosessen (USA, EU og Japan), og rette en henvendelse til regjeringen på Sri Lanka om å akseptere en umiddelbar våpenhvile, var kravet.

Det var statssekretær Richard Boucher i det amerikanske
utenriksdepartementet som ledet torsdagens telefonkonferanse med
representanter fra landene i den såkalte Tokyo Co-Chairs-gruppen, der
også Norge er med.

Deltakerne diskuterte blant annet hvordan krigen kan avsluttes uten at enda flere mennesker blir drept.

I uttalelsen heter det at landene ønsker en “humanitær pause”, og ordet våpenhvile er ikke nevnt. Tamilene demonstrerer utenfor Stortinget i dag, og ber om umiddelbar våpenvhile.

Human Rights Watch Bekymret
Menneskerettsgruppa Human Rights Watch varsler samtidig at tallet på
drepte sivile nordøst på Sri Lanka er i ferd med å bli skyhøyt.

– Sri Lankas såkalte sikkerhetssone er nå ett av de farligste stedene i verden, sier gruppas Asia-direktør, Brad Adams i en pressemelding.

Han ber regjeringshæren om å slutte å skyte inn i sonen der titusener av sivile tamiler er presset sammen på en smal kyststripe.