Tamiler hånes og mobbes

Nederlaget i krigen får konsekvenser, både på cyberspace og i den virkelige verden.

“Husk at dere kommer til å vaske hvitingenes romper til evig tid”. “Tamiltaperne skal begynne å selge cyanidpillene som ble igjen tilovers etter LTTE som plantemiddel”. “Ikke tenk engang på å komme til Sri Lanka på besøk etter alle løgnene som dere har spredd, forbanna flyktningejævler!”.

Sterke kommentarer, ofte ispedd en usaklig og grov tone, hagler på nett i kjølvannet av den lankesiske hærens seier i krigen på Sri Lanka. Skriveriene på sider som YouTube, Facebook og Myspace, vitner om en sterk triumfalisme og ditto hånlig holdning overfor tamildiasporaen som har støttet LTTE og kravet om en selvstendig stat. Også tamiler på Sri Lanka som “ikke har vært lojale eller patriotiske nok i kampen mot terrorismen og separatismen” får totalslakt.

Jubel over Prabhakarans “bortgang”
En søk på nettsamfunnet Facebook med ordet “ltte” gir 418 ulike grupper. Godt over halvparten har navn som enten “Eliminer terroristene”, “Stolt og srilankeser” eller “Til helvete med LTTE”. Søker vi på navnet til den angivelig drepte lederen Vellipulai Prabhakaran, finner vi blant annet gruppenavn som “La oss feste med en herlig middag når Prabhakaran blir fanget” eller “Vi som venter på Prabhakarans lik”.  Flere medlemmer i gruppen “18. mai 2009” går inn for at datoen skal bli Sri Lankas nye nasjonaldag og frigjøringsdag, og foreslår samtidig at president Rajapakhsa “går inn for bli kvitt alle idiotene som ikke feirer vår nasjons store triumf”.

Sørgelig sjåvinisme
Sri Lanka-ekspert og professor Øivind Fuglerud sier til Utrop at man til en viss grad må skjønne folks glede over at en lang konflikt nå går mot slutten.

– Krigen har vart i 32 år. Så det er nok naturlig at seieren for den singhalesiske majoritetsbefolkningen oppleves som veldig sterk og frigjørende, hevder Fuglerud.

Likevel er det denne seiersrusen som gir grunnlag for grov språkbruk og sjåvinisme mot tamilene. Fuglerud synes dette er sørgelig.

– For noen få timer siden snakket jeg med en venn i Colombo. Han forteller om massiv feiring blant singhaleserne i hovedstaden, mens tamilene holder seg innendørs for å unngå trakassering. Hvis dette skal bli utviklingen fremover er jeg veldig bekymret.