Frykter høyreradikalt valgskred

Til helgen er det EU-parlamentsvalg. Nå fryktes det fra flere hold at høyreradikale og nasjonalistiske partier vil gå kraftig frem.

Lav deltakelse og velgerapati i kjølvannet av finankrisen kan gi høyreradikale og fremmedfiendtlige politiske partier et kraftig oppsving under helgens valg til Europaparlamentet, skriver Internet Centre for Antiracism Europe.

I Storbritannia er det ventet at høyreekstreme BNP (British National Party) vil profittere sterkt på vanlige folks reaksjoner på parlamentsmedlemmers misbruk av offentlige midler. Flesteparten  kommer fra regjerende Labour og den konservative opposisjonen. Nå advarer høytstående figurer som erkebiskopen av Canterbury, Rowan Williams, folk fra å la seg lure av ytterliggående politiske grupper.

– Jeg synes det ville vært trist om folk lot være å stemme, eller stemte i ren protest, sa Williams til Sunday Express.

Følger opp Fitna

I Nederland prøver Geert Wilders Frihetsparti å kapre fem av Nederlands 25 plasser i Europaparlamentet. I fjor kom han ut med den svært omstridte og islamkritiske kortfilmen “Fitna”, en film som plasserte ham og partiet i hele verdens nyhetsfokus. Hvis Wilders og hans meningsfeller får det som de vil, vil Nederland trekke seg ut av EU. Men først vil han nekte tyrkerne adgang til unionen og kaste ut land som Romania og Bulgaria.

Verst i øst

Likevel er det i de nye EU-medlemslandene i den gamle østblokken at man frykter størst fremgang for høyreekstreme partier og grupper, spesielt begrunnet med den svært vanskelige økonomiske situasjonen som har oppstått på grunn av finankrisen. I Tsjekkia har Nasjonalistpartiet skapt skandale med sin valgpropaganda, hvor man foreslår “en sluttløsning på sigøynerproblemet”, og i Ungarn vil det nystartede Jobbik-partiet nekte utenlandske statsborgere å kjøpe eiendom i landet.

– Europakonvensjonen garanterer ytringsfrihet og ikke friheten til å spre hat, kommenterte en svært forarget leder for Europakommisjonen Terry Davis til The Prague Monitor.

Også det østerrikske Frihetspartiet (FPÖ), tidligere ledet av den sterkt omstridte og nå avdøde Jörg Haider, ventes å gjøre et meget godt valg til helgen. Foto: Claudio Castello

Nasjonalistpartiets politiske TV-reklame skapte så mye bråk at statskanalen Cesky Rohlas til slutt valgte å ikke kringkaste den lengre.

Gå ut og stem!

Presidenten i EU-parlamentet, Hans-Gert Pöttering, oppfordrer nå folk til å gå ut og stemme for å hindre at “ekstremister” blir valgt inn.

– Hvis ikke folk går til urnene så kan vi risikere at politiske krefter utenfor den politiske normalen og som har en ytterliggående agenda kan få økt innflytelse, uttalte han i et intervju med den spanske avisen El Mundo.