Obama på russisk

0Shares

 Han går i dress og kan sjarmere velgerne i senk. 37-årige Joaquim Crima kan se ut som hvilken som helst politiker, men der stopper forskjellen. Han er den første russeren av afrikansk opprinnelse som stiller opp som kandidat i et valg, skriver The Guardian.

Crima kom fra Guinea Bissau til det som en gang var Sovjetunionen for over tjue år siden for å studere, slik mange andre afrikanere fra land vennligstilte overfor Kreml gjorde i sin tid. Han traff sin armenske kone, og slo seg ned i den sørlige delen av landet, nærmere bestemt i Srednyaya Akhtuba.

Grensebrytende

Afro-russeren har i mellomtiden tjent gode beløp som vannmelonselger før han gikk over til å bli heltidspolitiker. Han skal stille opp i årets lokalvalg som kandidat ved Volgograd-distriktet, og har også ambisjoner om å kanskje bli tidenes første svarte representant ved Duma, statsparlamentet.

– Jeg er en russisk ørn, bare litt mer solbrent, sa han selvironisk under et valgmøte. Lokale medier har vist en enorm interesse i hans kampanje.

Fra håpløshet til håp

Under Sovjet-tiden var de afrikanske utvekslingsstudentene velkomne. Nå er situasjonen helt annerledes, både for svarte og andre minoriteter. I fjor registrerte russiske politimyndigheter over 400 voldsepisoder knyttet til etnisk opprinnelse, hvor 102 av disse endte med drap. Høyreekstreme og nynazistiske grupper opererer nærmest åpent og uten frykt for å bli arresterte i landets største byer.

Under disse forutsetningene er det nesten mirakuløst at Joaquim Crima kan stille til valg, at potensielle velgere kan trykke ham til sitt bryst og referere til ham som Vasilij Ivanovitsj, hans russiske “andrenavn”. Crima liker forøvrig sammenligningen med USAs president.

– Jeg henter inspirasjon og styrke fra ham. Han har jo vist hele verden at det er mulig som en svart person å oppnå det som mange trodde var umulig, sier han til The Guardian.