Norwegian Cruise Line serverer kosher-mat

Fra og med i sommer tilbyr Norwegian Cruise Line gratis koshermat på alle sine ruter. Stadig flere jødiske cruisepassasjerer oppgis som grunn.
Foto: Heather Paul
Norwegian Cruise Line (NCL) har avduket en ny kosher-meny uten ekstrakostnader som vil være tilgjengelig for jødiske passasjerer.

Ifølge Jerusalem Post, som skrev om nyheten tidligere i juli, vil menyen i båtene til Norwegian Cruise Lines ruter i Middelhavet (som også omfatter ruter fra Israel) være gratis og komme som en del av turpakken.

Ifølge avisen vil passasjerer kunne få tilbud om koshermat på alle NCLs ruter ved en bestilling 30 dager i forveien.

Tilbudene inkluderer forseglede koshermåltider med kjøtt, kylling og fisk. Måltider vil bestå av en forrett, hovedrett, to sideretter og en dessert.

Grupper på mer enn 60 personer kan også få tilberedt maten på et kosherkjøkken om bord etter ønske. Challah (seremoniell brød; jour. anm.), samt hvit- eller rødvin vil være tilgjengelig under sabbaten, og matzah (ugjæret brød) vil være tilgjengelig under pesach, jødisk påske.

Flere jødiske cruisepassasjerer

Visepresident i Norwegian Cruise Line, Nick Wilkinson, viser til et økende antall jødiske familier som velger cruiseferie som en hovedgrunnen til at Norwegian utvider koshertilbudet.

– Stadig flere israelske familier velger å feriere på våre cruiseskip, og vi ser det som viktig å kunne tilby egnede løsninger for et kosher-publikum blant israelske og andre jødiske passasjerer fra resten av verden, sier han til Jerusalem Post.

– Vi setter nå en ny standard i den globale cruiseindustrien. Nå vil kosher, samt annet variert mat være en del av den kulinariske opplevelsen vi tilbyr i alle våre skip, avrunder han.

Konkurransehensyn

Utrop spør forstander i Det Mosaiske Trossamfund, Ervin Kohn, om dette vil føre til at flere norske jøder nå vil reise med NCL.

Ervin Kohn i Det Mosaiske Trossamfund mener Norwegian Cruise Line tar konkurransehensyn og retter seg etter ønsker fra praktiserende jødiske passasjerer som kjøpergruppe.
Foto : Kari Bye

– Vi er bare 1500 personer, så dette har lite med norske jøder å gjøre. NCLs hovedmarked er nok det amerikanske. Og konkurransehensyn har nok spilt en rolle i avgjørelsen, sier han til Utrop.

– Viser dette en større kjøpekraft blant praktiserende jøder, og at NCL tar hensyn til denne gruppen?

– Jeg tror ikke NCL er først ute med et koshertilbud. Og det er forresten ikke bare jøder som velger et kosher-alternativ. Vi hadde for noen år tilbake besøk i Oslo av et band med rappere fra New York, hvor et av backstage-kravene deres var å få kosher-mat.