Nederlag for Salvini – redningsbåt legger kursen mot spansk havn

Norske Ocean Viking gjennomfører redningsaksjon i Middelhavet.

En domstol i Roma avgjorde torsdag at det spanske redningsskipet, «Open Arms», får seile inn i italiensk farvann etter å ha sirklet rundt i Middelhavet med skipbrudne flyktninger i to uker, skriver BT.

Dommeren vurderte at situasjonen på «Open Arms» var blitt så uholdbar at det ville stride mot internasjonal lov å nekte flyktningene å komme i land.

De 147 passasjerene hadde begynt å slåss, så Oscar Camps, stifteren av organisasjonen «Proactiva Open Arms», fryktet at noen kunne komme alvorlig til skade.

Dommeren underkjente dermed innenriksminister Matteo Salvini, som tidligere har nektet frivillige redningsskip adgang til italienske havner.

Salvini anket raskt dommerens avgjørelse og bekjentgjorde at han fortsatt ville gjøre alt for å hindre flyktningene i gå i land på italiensk jord.

– Domstolen vil tillate et utenlandsk skip å sette i land utenlandske migranter i Italia, utbrøt han, ifølge AP.

Går i land

Mens et uvær rammet det sentrale Middelhavet, kastet «Open Arms» anker utenfor den søritalienske øyen Lampedusa med de mange passasjerene skipet tidligere hadde plukket opp utenfor kysten av Libya.

Selv om båten er ankret opp rett utenfor Lampedusa, nektes de fleste fortsatt å å i land.

Ifølge NTB sa statsminister Pedro Sanchez søndag at han har bedt havnen i Algeciras om å forberede seg på å ta imot redningsbåten, som for tiden er i limbo utenfor den italienske øya Lampedusa. Båten har satt kursen mot Spania.

Han viser til at det haster på grunn av situasjonen om bord på båten. Han kaller også italienske myndigheters beslutning om å stenge alle havner for migranter, for «ufattelig».

Italias statsminister, Giuseppe Conte, kunngjorde ifølge Associated press, at seks europeiske land, Frankrike, Tyskland, Romania, Portugal, Spania og Luxembourg, har sagt seg villige til å fordele flyktningene mellom seg.

Båten plukket for 17 dager siden opp i alt 147 mennesker utenfor kysten av Libya. 27 mindreårige fikk lørdag gå i land, og tidligere har noen få andre blitt evakuert fra skipet av medisinske grunner, ifølge NTB.

Akkurat nå ser det ut til å være funnet en løsning for de 147 menneskene på «Open Arms», men de 356 flyktningene om bord på det norske redningsskipet «Ocean Viking» seiler fortsatt i uvisshet i internasjonalt farvann mellom Malta og Italia.

Se video fra Open arms: