– Forandringens triumf

 
Foto: Wikimedia Commons
Enorm glede blant opposisjonskandidaten Sebastian Pineras tilhengere, og ditto skuffelse blant regjeringskoalisjonen, som nå må gi fra seg makten etter tjue år.
0Shares

Reaksjonene har ikke latt vente på seg etter at resultatet i andre og siste runde i Chiles presidentvalg ble kjent, klokken 22.00 norsk tid, hvor opposisjons-kandidaten Sebastian Pinera er blitt erklært seierherre. Pinera vil nå lede landet frem til 2014.

I skrivende stund har Chiles avtroppende president Michelle Bachelet ringt Pinera med lykkeønskninger, slik tradisjoner tilsier. Flere titusener av den nyvalgte presidentens tilhengere jubler i gatene i hovedstaden Santiago og andre chilenske byer. Koalisjonskandidaten Eduardo Frei Ruiz-Tagle anerkjenner offisielt nederlaget.

– Som samlingen av alle progressive krefter i Chile aksepterer vi folkets dom og tar utfordringen vi har blitt gitt. Vi skal ta selvkritikk etter dette nederlaget, se etter mulighetene for å introdusere nye ansikter, samt være en handlekraftig og sterk opposisjon, sa Frei til tv-kanalen Canal 13.

Chile trengte endring

Lederen i Senatet, Jovino Novoa, kommer fra det høyrekonservative partiet UDI og vært en sterk støttespiller i den nyvalgte presidentens kampanje. Han mener resultatet er en bekreftelse på Chiles behov for nye idéer.

– Etter så mange år med samme regjering og samme politikk var det nå opp til folket å gi sjansen til oss, gi sjansen til et politisk alternativ som virkelig står for positiv endring, uttalte han til Canal 13.