– Illevarslende gjenvalg av Rajapakse

På bildet ser vi politiet på Sri Lanka bruke tåregass mot buddhistmunker for å spre en ulovlig demonstrasjon. Politiske observatører mener en av årsakene til krigen på Sri Lanka er de ultranasjonalistiske buddhistmunkenes politiske innflytelse
Foto: Tamilnet
Den sittende presidenten Mahinda Rajapaksa har vunnet valget på Sri Lanka. Dette er ille, mener tamilene i Norge.

Rajapakse stod bak den brutale krigen mot tamilbefolkningen i fjor vår, og har hittil ikke lansert noen politisk løsning på konfliktene i landet. Utsiktene for tamilene på øya er nå svært usikre, mener tamilene.

– Mer enn 100.000 uskyldige sivile er fortsatt i interneringsleirer, sier Panchakulasingam Kandiah, leder i Landsrådet. – Det er over en million internt fordrevne tamiler på øya. Store områder som tradisjonelt tilhørte tamiler er under militær okkupasjon, og det finnes ingen planer for gjenbosetting. Det bygges buddhistiske monumenter, og bosettes singalesiske familier i okkuperte tamilske områder. Dette minner om Israels okkupasjon av Øst-Jerusalem, sier Kandiah Panchakulasingam i Landsrådet for Eelam-tamilet (NCET) i en pressemelding.

Nylig konkluderte den Roma-baserte Permanent Peoples’ Tribunal (PPT) i Dublin at regjeringen på Sri Lanka begikk krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten i siste fase av krigen. PPT ba det internasjonale samfunnet om å etterforske dette, ifølge Tamilnet.

– Utfordringene på Sri Lanka er enorme. Vi i Landsrådet for Eelam-tamiler ønsker å bidra til konstruktiv handling slik at tamilenes rettigheter på øya i varetas. Valget av Rajapaksa bidrar dessverre ikke til en slik utvikling, sier Kandiah.