Vil hevne drap på rasistleder

Slått i hjel: høyreekstremisten Eugene Terreblanche.
Foto: flickr.com
Sørafrikanske høyreekstremister truer med represalier etter drapet på Eugene Terreblanche.

Lørdag 3. april ble Eugene Terreblanche, leder for det høyreekstreme partiet Afrikaner Weerstandsbeweging (AWB), slått ihjel av to av sine egne gårdsarbeidere som følge av en lønnskrangel. To menn, henholdsvis 21 og 16 år gamle, er arrestert i forbindelse med ugjerningen, melder nyhetsbyrået AP.

AWBs påtroppende leder, Andre Visagie, forteller om et intenst raseri blant sine meningsfeller og truet med aksjoner som følge av drapet. Sør-Afrikas president Jacob Zuma har imidlertid i en kunngjøring bedt sørafrikanerne om ikke å la provokatører få utnytte situasjonen til å nøre opp under rasehat

– Ingen har rett til å ta loven i egne hender, understreker Zuma overfor den sørafrikanske nettavisen News24.

NUPI-forsker Øyvind Eggen: hvite rasistiske ekstremistmiljøer i Sør-Afrika har blitt veldig små og marginaliserte.
Foto : nupi.no

Utgjør ingen trussel

Øyvind Eggen, Afrika-forsker ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI), sier til utrop.no at drapet på Terreblanche ikke vil være med på å øke oppslutningen om ekstreme krefter i landet.

– Grunnen er at særlig de hvite ekstremistmiljøene i Sør-Afrika har blitt veldig små og marginaliserte. Og dette til tross for at misnøyen hos en del boere (hvite sør-afrikanere av nederlandsk opprinnelse) kunne fungert som et potensielt rekrutteringsgrunnlag. 

Tror du AWB kan gjøre alvor av truslene om represalier? Har de f. eks kapasitet til å gjennomføre et “terrorangrep”?

– AWB har riktignok blitt revitalisert de siste par årene. Om organisasjonen har kapasitet til å gjennomføre voldelige aksjoner, er vanskelig å si. Selv om de skulle ha kapasiteten, er det veldig vanskelig å se hvordan voldelige aksjoner og terror vil være rasjonelt for dem og deres sak. Jeg har ikke inntrykk av at organisasjonen utgjør noen vesentlig trussel.

Nei til ekstremisme, ja til rettstat

Lederen i Fellesrådet for Afrika, Magnus Bjørnsen, har i likhet med Eggen svært liten tro på at de høyreekstreme kommer til å gjøre alvor ut av truslene sine.

– Selv om Sør-Afrika har hatt en historie med permanente rasemotsetninger, så har AWB minimal støtte hos de hvite. AWB forbindes med ekstrem retorikk, men samtidig også mye ord og lite handlekraft.

Hvordan ser du på president Jacob Zumas rolle i saken?

– At han prøvet å roe ned gemyttene og fordømt drapet, viser at han er en ordentlig statsmann. Sør-Afrika i dag er en fleretnisk rettstat og demokrati. Også folk som Terreblanche og andre likesinnede har rettsvern, uansett hvor upopulære meningene deres måtte være.