Far sitter i kirkeasyl

Fire av ti asylsøkere som går rettens vei, etter at UNE har avslått deres søknad får bli. Advokater mener dette skyldes store mangler og dårlig tolkning av lovverket fra UNEs side.
Foto: Jessica Allande
I over 400 dager har Nadeem Dar levd i kirkeasyl på Nesodden kirke, mens familien hans har fått oppholdstillatelse i Norge. Se på deres sterke historie på Utrop-tv.

– Jeg tør ikke engang å gå ut til postkassen i frykt for å bli arrestert av politiet. Samtidig er jeg lei av å leve i denne fortvilte situasjonen. Jeg vil at norske myndigheter skal forstå at det ikke er trygt å reise tilbake til Pakistan hvor jeg må leve i frykt for å bli fengslet, Nadeem Dar, kirkeasylant fra Pakistan.

Forfulgt på grunn av sin tro og stilling
Hans bakgrunn som major i den pakistanske hæren kombinert med sin religiøse tilhørlighet gjorde det vanskelig for familien å fortsette livet i hjemlandet. Daar tilhører religionen Ahmadiyya, en muslimsk retning som opplever trakkassering og undertrykkelse i Pakistan.

Han har også ledet flere militære operasjoner mot muslimske fundamentalister i hjemlandet. Dette skal ha ført til at han fikk mange fiender. Han forteller også om noen av attentatforsøkene fra fundamentalister på grunn av hans religion og stilling som major.

– Situasjonen i Pakistan var uutholdelig for familien. Vi fryktet for våre liv og måtte vekk. Det var naturlig å ta veien til Norge siden flere i min familie bor her.

Kasteball
Kort tid etter at de kom til Norge og søkte asyl i 2002, avslo Norske myndigheter familiens søknad om opphold på humanitært grunnlag. Daar forsøkte alle muligheter for å få bli, men ble ikke trodd av Utenlendingsdeirektoratet(UDI). Han anket til Utlendingsnemnda. Han skrev også til FNs torturkomité. Han gikk rettens vei, men likevel ble han  tvangsutsendt til Pakistan mens familien måtte leve i skjul på Nesodden kirke. Det tok ikke lang tid før FNs-torturkomite kritiserte behandlingen familien Daar fikk av  orske myndigheter. Kort tid etter gjorde UDI en helomvending og ga han og resten av familien midlertidig oppholdstillatelse, men gleden ble kortvarig. Nå har UDI igjen gitt Daar-famlilen rødt lys fordi de mener han angivelig har forfalsket en blasfemianklage han fikk fra Pakistanske myndigheter, mens han levde i skjul i Pakistan.

– Tiden i Norge har dessverre vært et mareritt for både meg og familien. Aldri, ikke engang i mine villeste drømmer kunne jeg forestille meg at det skulle være så vanskelig å leve her. Hadde jeg visst bedre så hadde jeg søkt over til USA eller Canada for lenge siden. Dessverre har denne saken ikke bare gått utover meg og kona, men også barna som har lidd unødig mye på grunn av dette, sier han.