Hinduer og muslimer må dele hellig plass

Indiske muslimer er lovpålagt å dele en hellig plass i byen Ayodhya med hinduer. Sameksistensen har ofte vært vanskelig, til tross for formaninger fra politikere og religiøse ledere om å vise mer toleranse. Foto: Wikimedia Commons.
Foto: Wikimedia Commons
En nord-indisk domstol har besluttet å dele en omstridt hellig plass i tre, slik at både hinduer og muslimer får sin del. Flere grupper sier de vil anke dommen.

En bitter strid om en hellig plass i byen Ayodhya i det nordlige India så ut til å gå mot slutten, ifølge NTB. To av rettens tre dommere besluttet at plassen skulle deles i tre. En del skal gå til en lokal hindugruppe, en annen til muslimer og på den siste delen skal det bygges et hindutempel til ære for guden Ram.

Nå har flere grupper gitt uttrykk for misnøye med kompromisset. Både på hinduistisk og muslimsk side har det kommet meldinger om at dommen vil bli anket.

Frykter opptøyer

I 1992 rev en gruppe hinduekstremister en moské som hadde stått på plassen siden 1500-tallet, noe som førte til religiøse opptøyer og at 2.000 mennesker mistet livet i sammenstøt i flere deler av landet.

Nå har myndighetene gjort alt for å avverge en gjentakelse Om lag 200.000 soldater og politifolk er utplassert i delstaten Uttar Pradesh, der Ayodhya ligger. Helikoptre patruljerer over områder hvor man fryktet bråk og man har innført forbud mot fellesmeldinger på mobiltelefoner for å hindre ryktespredning og religiøs ekstremisme.

Eksperter mener det likevel liten risiko for at det bryter ut nye, omfattende opptøyer. Mohan Bhagwat, leder for hindugruppa RSS, som har nære bånd til Indias største opposisjonsparti, det hindunasjonalistiske Bharatiya Janata har også manet til samling og moderasjon.

– Jeg ber alle, også muslimer, om å glemme fortiden og ta del i vår nasjonale kultur, uttalte han til utenlandsk presse.