Fortsatt uavklart i Bosnia etter valg

Valgdemokrati på bosnisk: kampanjemedarbeidere for partiet SBB (Alliance for a Better Future) prøver å kapre stemmer i en av forstedene i Sarajevo. Landets politiske system er svært komplisert. Nasjonalvalg deles på lokalt og regionalt nivå og et tredelt presidentskap skal representere landets tre største folkegrupper: bosniske-muslimer, kroatere og serbere.
Foto: Flickr.com
Etnisk, religiøs og politisk splittelse preget valgresultatet.
0Shares

Bosnia er fortsatt sterkt splittet både etnisk, religiøst og politisk, viser resultatene av søndagens valg i landet, melder NTB.

Bosnisk-muslimene ga i hovedsak sin stemme til partier som går inn for et forent Bosnia. Bosniaserberne sluttet opp om nasjonalistene som vil ha løsrivelse og mange kroater stemte for partier som ønsker indre selvstyre for den kroatiske delen, viser de foreløpige resultatene.

Presidentsønn gjevalgt
Alt tyder på at Bakir Izetbegovic, sønnen til landets første president Alija Izetbegovic, som ledet bosnisk-muslimene under krigen på 1990-tallet, får plass i det tredelte presidentskapet. Han lover å arbeide for samarbeid mellom ulike etniske og religiøse grupper

Lederen i ungdomsforeningen Stecak, Dzenana Brkic (t.v): fortsatt for uvisst situasjon til å trekke en dom om valget i Bosnia-Hercegovina.
Foto : Claudio Castello

– Jeg vil søke etter realistiske politiske løsninger, rekke ut en hånd og samarbeide, sa Izetbegovic tidlig mandag morgen til den riksdekkende avisen Oslobodjenje.

Uviss situasjon
Norsk-bosnier og leder i ungdomsforeningen Stecak, Dzenana Brkic, har i løpet av de siste månedene drevet valgkampanje for å flere bosniere i Norge til å stemme. Brkic, som har vært i Sarajevo i forbindelse med valget, sier til utrop.no at situasjonen fortsatt er for uklar til at hun kan uttrykke seg positivt eller negativt om valgresultatet.

– Saken er den at i den muslimsk-kroatiske føderasjonen, så har det skjedd en endring ved at sosialdemokratene SDP, som går inn for et forent, multietnisk Bosnia-Hercegovina, vant valget. I Republika Srpska (jour. anm. den serbiske delen) er det fortsatt progressiv-nasjonalistene SNSD som beholder makten. Lederen for dette partiet, Milorad Dodik, har også klart og tydelig uttalt at SNSD ikke vil gå inn for noe som helst koalisjon med SDP, forklarer hun til utrop.no.