– Tyrkere må bli bedre integrert

Formaning: Den tyrkiske statsminister Tayyip Erdogan krever økt egeninnsats av tysk-tyrkere. Her avbildet på World Economic Forum 2009
Foto: Flickr
Den tyrkiske statsministeren Tayyip Erdogan (bildet) oppfordrer tyrkere i Tyskland til å gjøre mer for å tilpasse seg det tyske samfunnet «til eget beste».

Oppfordringen kom i forbindelse med et møte med den tyske forbundskansleren Angela Merkel. Det melder den østerrikske avisen Die Presse. Erdogan innrømmet at det fremdeles finnes integreringsproblemer som det ikke er mulig å overse. Merkel fulgte opp med å si at det «overhodet ikke» er snakk om noen assimileringspolitikk fra tysk side.

Utdanning
– Integrering er nøkkelen til like muligheter for å lykkes, sa Merkel, som vil til livs det store gapet i utdanning og sysselsetting mellom tyrkere og etniske tyskere.  

Erdogan deler Merkels syn på utdanning og tok til orde for opprettelsen av et tysk-tyrkisk universitet i Istanbul med en avlegger i Tyskland.

– Et slikt prosjekt kan bidra til at flere tysk-tyrkere tar utdanning, ifølge statsministeren.

Vanskelige saker
Selv om tonen på møtet var god, er forholdet mellom de to landene langt fra ukomplisert. Tyskland er et av de landene i EU der det er sterkest opinion mot at Tyrkia går inn i unionen, en fersk måling viser at hele 69 prosent av tyskerne er mot tyrkisk medlemskap. 

Samtidig har det blitt en skjerpet tone mot innvandring i enkelte konservative kretser i Tyskland den siste tiden. Horst Seehofer, lederen for CSU, som er det konservative partiet i Bayern, uttalte nylig til magasinet Focus at han er kritisk til videre innvandring fra «fremmede kulturområder», slik som Tyrkia.

Hans partifelle fra Det tyske industriforbundet (BDI), Werner Schnappauf, er imidlertid positiv til fortsatt innvandring og økt samhandling med Tyrkia.

– Tyrkia kommer til å være et strategisk plassert vekstmarked i overskuelig fremtid, sier han.