Stopper tvangsretur til Somalia

Somaliere i Bakool-regionen
Foto: Wikimedia Commons
Utlendingsnemnda (UNE) avgjorde på torsdag at flyktninger fra Sør-Somalia får bli i Norge skrev abcnyheter.no. Prosjektleder for "Somnor Consulting", Bashe Musse gleder seg over nyheten.
0Shares
Latest posts by Hina Jalil (see all)

UNE har besluttet at alle somaliske asylsøkere som tidligere har fått vedtak om å returnere til den krigsherjede hovedstaden Mogadishu, nå kan bli i Norge.

– Det nye vedtaket betyr i hovedsak at utreiseplikten suspenderes, og at ingen personer kan tvangsreturneres til Sør-Somalia i det hele tatt, sier direktør Terje Sjeggestad  i UNE til NTB.

Torsdag var en sak vedrørende en enkeltperson oppe til vurdering i UNEs stornemnd, det øverste organet i norsk utlendingsforvaltning. Her ble det besluttet at personen ikke  skal sendes tilbake til Mogadishu, fordi situasjonen i byen vurderes som så problematisk at innbyggere risikerer å bli utsatt for overgrep.

Håper på beskyttelse
– Det var kjempe gledelig at UNE endelig forstod faren ved å returnere somaliske borgere til Somalia generelt og særlig den sørlige delen i Somalia,sier prosjektleder Bashe Musse. Prosjekte “SomNor Consulting” retter seg mot offenlige instanser, private foretak
og enkeltpersoner som ønsker informasjon om somalisk kultur og
somaliske miljøer i Norge

Mogadishu er en by hvor flest parten av dens innbyggere lever i frykt og forfølgelse. FN fraråder alle medlemslandene om å sende tilbake flyktninger til Somalia.

– Vi håper at neste skritt blir at Norge gir opphold/beskyttelse for de over 3000 psykiske syke og slitne somaliske flyktninger som befinner seg i landet per i dag, sier Musse.

Ny vurdering
Bakgrunnen for beslutningen var et oppdatert faktagrunnlag. UNE har gjort en ny vurdering av situasjonen i Mogadishu og fått nye anbefalinger fra FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR).