Avtale om maktfordeling i Zimbabwe kollapset

0Shares

En avtale om maktfordeling mellom Zimbabwes regjering og opposisjonspartiet MDC (Movement for Democratic Change) har strandet totalt etter at samtalene mellom begge parter brøt sammen på mandag, skriver SW Radio Africa.

President Robert Mugabe skulle i løpet av februar måned hatt en ny kabinett på plass, hvor den nyopprettede regjeringen også skulle ha representanter fra MDC. En ny nasjonal samlingsregjering ville blitt resultatet av avtalen mellom Mugabe og
opposisjonen, signert i fjor høst. Under avtalen ville den 84-år
gamle lederen fortsette som Zimbabwes statsoverhode, mens lederen for
MDC , Morgan
Tsvangirai, ville bli statsminister. 

Avtale uten reell makt

Leder i Fellesrådet for Afrika, Magnus Bjørnsen, sier til utrop.no at problemet først og fremst ligger i at avtalen sikrer “ubetydelige” regjeringsposter for MDC og andre aktører i opposisjonen. Han er ikke overrasket over hvordan situasjonen har utviklet seg.

– ZANU-PF, altså regjeringspartiet, vil få beholde viktige poster som blant annet forsvar, justis og politimyndighet. Opposisjonen hevder at maktfordelingen vil gi ingen reell makt, og at Mugabe på ingen som helst måte har hatt dette som formål.

Bjørnsen viser til landets nyere historie, og det som skjedde i 1987, den gang ZANU inkorporerte et rivaliserende parti fra frigjøringsbevegelsen som het ZAPU. Han mener hensikten også kan være den samme denne gangen.

– Fremfor å dele på makten ser det heller ut som om ZANU-PF og Mugabe vil befeste sin maktposisjon, sier Bjørnsen til utrop.no