Vil ha chilensk Palestina-anerkjennelse

Chlensk-arabisk politiker vil påvirke: Jorge Tarud fra det sentrumsorienterte PPD har koordinert møter mellom chilensk UD og pro-palestinske organisasjoner for å få landets myndigheter til å anerkjenne Palestina offisielt.
Foto: Privat
Palestinske organisasjoner presser på etter Bolivias kunngjøring om offisiell anerkjennelse. Parlamentsmedlem Jorge Tarud (bildet) vil mer enn gjerne bruke sine politiske forbindelser for å oppnå målet.
0Shares

Argentina, Brasil og Bolivia har i løpet av 2010 månedene offisielt anerkjent Palestinas selvstyremyndigheter på lik linje med andre stater som har diplomatiske forbindelser. Chile kan bli nestemann ut, skriver den engelskspråklige avisen Santiago Times.

Konflikten i Midt-Østen har polarisert opinionen i det sør-amerikanske landet, som har hatt et sterkt innslag av både jødisk og arabisk innvandring. Nylig stadfestet Chiles høyreregjering og president Sebastian Pinera også sin støtte for den palestinske staten, noe som vil gjøre det lettere å komme med en formell anerkjennelse i løpet av 2011, ifølge Santiago Times.

Sterk lobbyvirksomhet

Pro-palestinske organisasjoner har søkt støtte politisk og hos landets innflytelsesrike arabiskættede minoritet. Chilensk-araberne, som er fem prosent av landets befolkning, er godt representert i politikken og forretningsverdenen.

– Vi har samlet støtte fra politiske kollegaer og hatt viktige møter med utenriksminister Alfredo Moreno. Her har vi klar sagt ifra at vi må fortsette i samme linje som sine naboer, uttalte chilensk-araber og palamentsmedlemmet Jorge Tarud fra det sentrumsorienterte PPD til radiokanalen cooperativa.cl.

Skeptisk

Ikke aller er imidlertid glade. Gabriel Zaliasnik, leder i Comunidad Judia, et av landets største jødiske fellesskap, er sterkt skeptisk til planene.

– En eventuell anerkjennelse vil være en stor feil og ikke gjøre annet enn å importere konflikten til Chile, uttalte han seg i harde ordelag til cooperativa.cl.