Skal overvåke sør-sudansk folkeavstemning

Sudans president Omar Hassan al-Bashir, her fotografert på valgkampanjebesøk i Sør-Sudan, hvor han traff representanter for nei-siden i folkeavstemningen. Bashir har forsikret internasjonale observatører at han vil respektere utfallet.
Foto: Flickr.com/Pan African News
Carter-senterets delegasjon er i Sør-Sudan for å overvære folkeavstemning om løsrivelse.

9. januar skal sør-sudanerne i en folkeavstemning bestemme om de skal løsrive seg fra resten av landet. Under ledelse av den amerikanske ekspresident Jimmy Carter og tidligere generalsekretær i FN, Kofi Annan, har en internasjonal delegasjon ankommet landet for å overvåke prosessen.

– Vi håper at på slik måte kan prosessen gå fredfullt for seg, uansett hva utfallet blir, sa den amerikanske eks-presidenten i en kunngjøring 2. januar til Sudan Tribune.

Uavhengig vurdering

Formålet er å plassere over 100 observatører i ulike avstemningslokaler i landet for å overvåke stemmetellingen. Under oppholdet i det nord-afrikanske landet skal Carter-senterets utsendte bidra med en uavhengig vurdering av den politiske prosessen, møte politiske ledere, nasjonale og internasjonale observasjonsgrupper og diplomater. Delegasjonen vil også være med på å støtte og trene opp 4500 valgobservatører i landet foran det kommende parlamentsvalget i april.

Til Sudan Tribune uttrykker man seg positivt over at både Sudans regjering og opposisjonen i sør vil bidra til en fredfull folkeavstemning, og ser det som et vilkår at de politiske lederne respekterer utfallet.

– Nå er det viktig at de politiske lederne engasjerer seg for å opprettholde fred i Sudan, slik det er lovet i fredsavtalen, sier Annan i den samme kunngjøringen.

FAKTA

Carter-senteret:

Carter-senteret er en uavhengig organisasjon for fredsskapende og humanitært arbeid både i og utenfor USA. Organisasjonen ble opprettet i 1982 av USAs eks-president Jimmy Carter med målsetningen “om å bidra til forbedret livskvalitet for folk over hele verden”.