Hosni Mubarak har gått av

Enorme jubelscener over store deler av Egypt etter at avgangen til Hosni Mubarak ble kunngjort kl. 17.00 norsk tid.
Foto: twitpic.com/photos/AJArabic
Etter 30 år ved makten går Egypts president, Hosni Mubarak, av. Et militær råd, ledet av feltmarskalk Mohamed Hussein Tantawi Soliman, har overtatt kontrollen i landet, ifølge nyhetskanalen Al-Jazeera.
0Shares

Hosni Mubarak har offisielt kunngjort sin avgang som Egypts president, melder nyhetskanalen Al-Jazeera. Ifølge landets visepresident Omar Suleiman har den nå eks-presidenten nå overlatt makten til et militært råd, ifølge egyptisk statskanal.

Enorme jubelscener

Flere hundre tusen mennesker brøt ut i en enorm jubel på Tahiri-plassen da Suleiman kl. 17.00 norsk tid kunngjorde avgangen på statlig egyptisk tv. 

Overtatt som provisorisk statsoverhode i Egypt: feltmarskalk Tantawi.
Foto : Wikimedia Commons

Støyet fra menneskemengden har vært så enorm at nyhetskanalen Al-Jazeera ikke kunne høre reporterne som de har tilstede på Tahrir-plassen.

– Vi ser begynnelsen på et nytt og fritt Egypt. Nå må vi ivareta revolusjonens idealer og gjøre for en gang slutt på det undertrykkende og korrupte systemet vi har hatt i 30 år og gjenvinne vår verdighet som egyptere, uttalte en av de jublende demonstrantene på plass til Al-Jazeera.

Som Berlinmurens åpning

Hanne Skartveit, politisk redaktør i VG, beskriver hendelsene som Midtøstens Berlinmur-øyeblikk.

– Folk har klart å holde revolusjonen fredelig hele tiden på tross av stadig provokasjoner fra regimet. Som den arabiske verdens viktigste land, kan dette spre seg til hele Midtøsten. Nå må vi håpe at Egypt klarer overgangen fra diktatur til demokrati, sier Skartveit til VGNett.