Fra Groruddalen til Bollywood

Norske Mahek Chahal har spilt i bollywood-film.
Hina Jalil
Latest posts by Hina Jalil (see all)

Den røde løperen er rullet ut og gjestene har ankommet Eldorado kino. Det vises stadig flere filmer fra Bollywood på norske kinoer. “Yamla Pagla Deewana” har kinopremiere, hvor indisk-norske Mahek Chahal er aktuell.

– Etter ti år i en altfor stressende jobb er jeg tilbake i Norge, sier Chahal.

Eneste underholdning
Barndommen til Chahal på Rødtvet var veldig norsk. På den tiden var hun og søsteren de eneste ”utlendingene” på skolen.

Foto : Henrik Kreilisheim

Det handler ikke om hvor bra du ser ut eller hvor godt du har gjort det, men hva slags person du er.

– Når du er barn vil du være som alle andre. Jeg pleide å si at jeg er norsk, spiser ikke hvitløk og bruker ikke tradisjonelle indiske klær, forteller hun.

Men hjemme hos stjernen var det total kontrast. Chahals far var den typiske indiske mannen med turban som snakket til henne på punjabi, mens hun svarte på norsk. Familien var konservativ og hun og søstrene hennes kunne ikke gå ut så mye.

– Bollywood-film var den eneste formen for underholdning. Jeg pleide å se på det, sette på pause, danse og tenke at dette her er det eneste jeg er flinkest til og det eneste som får meg til å bli så glad.

Mahek var overbevist om at det var i Bollywood hun kunne skape sin fremtidige karriere uansett hva foreldre, familie og andres syn var på det. Da hun gikk på skole, hadde hun dysleksi og fikk spesialundervisning, men hennes kreative side var veldig sterk.H un så mye på Bollywood-filmer og forestilte seg at hun kunne Bollywood bedre enn alle andre.

– Jeg trodde det, men sånn var det ikke, sier hun.
 
Forståelse for sin kultur
Da Chahal var 16 år, startet hun sin modellkarriere, først i Norge, deretter i London. Hun jobbet på blomsterforretning og Rimi for å spare penger til å kjøpe billett til storbyen. I London deltok hun i en konkurranse som hun vant. Det var i 1998. Chahal var 19.  

– Da jeg vant konkurransen i London, fikk jeg en gratis billett til Mumbai. Jeg bestemte meg for å bruke den for å finne ut om dette kunne skape en fremtid for meg, men uten å fortelle foreldrene mine at jeg skulle reise. Det var først da jeg begynte å reise at jeg forstod at kulturen min er vakker. Hvorfor ikke ta noe av den norske meg og den indiske meg, smelte det sammen og lage en personlighet, smiler Bollywood-stjernen.

Da Chahal kom til Mumbai, fikk hun prøvespille for filmen ”Ajnabee”. På den tiden kunne hun ikke snakke hindi eller urdu flytende, og fikk ikke rollen. Da gikk hun tilbake til modellkarrieren, og hun gjorde fremskritt der.

– Jeg gjorde fashion shows, og når man en gang er en toppmodell får man tilbud om å være med i musikkvideoer. En av musikkvideoene mine ble en fulltreffer, og dermed kom tilbudet om å jobbe i filmer, forteller Mahek.

Mellom alt dette opprettholdt Mahek fremdeles kontakt med produsere og regissører.

– For at de til en senere anledning skulle vite hvem jeg er. Det handler ikke om hvor bra du ser ut eller hvor godt du har gjort det, men hva slags person du er. Det er den eneste grunnen til at folk vil jobbe med deg, sier hun.

Bygget opp mot og tillit

Mahek Chahal er nummer to i søskenflokken. De er tre søstere og en bror til sammen. Hennes søsken er høyt utdannet, som tannlege, hotellmanager og så videre. Hun er den eneste i showbusiness.

– Mange hevet pekefingeren mot meg. Folk kunne si ting som ”hun er ikke en bra jente”, men det er overhodet ikke slik. Jeg vil sette yrket mitt på lik linje med lege, min jobb er faktisk mer krevende. For å håndtere så mange ulike mennesker på en og samme tid, forstå manuskript og det tekniske, så man må være veldig skarp. Kunne ønske jeg fikk mer støtte, men jeg skjønner at når du er den første som gjør noe, vil folk heve øyenbrynene, uttaler Chahal.

Per i dag får ofte Chahal slengkommentarer om at hun ikke har vært med i like mange filmer som Bollywood-stjernen Kareena Kapoor.

– Da svarer jeg tilbake at alt jeg har gjort, har jeg gjort på egenhånd. Uten en gudfar og uten familiestøtte.

Mahek reiste fra et rikt og velstående land som Norge til et fremmed land der hun sto uten noen venner.

– Jeg har grått mange ganger, men allikevel, når jeg kommer tilbake til Norge, støtter mine nærmeste venner meg mens andre, for meg, virker usikre eller sjalu uten å respektere at å være skuespiller er jobben min, sier hun.

Foreldrene til Mahek snakket ikke med datteren de to-tre første årene etter at hun valgte å reise til Bollywood. Hun klarte å bygge opp tilliten deres ved å ikke gjøre ”vulgære” scener.

– Min far, som døde for et år siden, kom til meg da jeg gjorde en punjabi-film og klappet meg på skulderen. Min mor pleide alltid å si at ”jeg visste min datter ville klare det, det ligger i familien” fordi hun selv er en meget god sanger, forteller Chahal.

Chahal er altså aktuell med filmen ”Yamla, Pagla, Dewaana”, og hun har sine fremtidsplaner klare: Mer Bollywood i allsidig stil, og så vil hun bli husket som en dyktig skuespiller.
 
– Jeg vil lage filmer i London og USA og også åpne dørene for neste generasjon som er her i Norge. Produsere en film med indiske og norske skuespillere. Jeg håper å lage en suksessfull film som treffer et bredt publikum, sier Chahal.

Faktaboks
Navn: Mahek Chahal
Født: 1. februar 1979
Positive sider: Jordnær, lar ikke populariteten ta overhånd
Negative sider: Temperament, aldri tidsnok og stresser mye
Forbilde: Mor. En veldig sterk kvinne
Beste opplevelse: Jobbe med den berømte indiske skuespilleren Salman Khan
Den store drømmen: Jobbe med produsent Mani Ratnam, samt skuespillerne Amir Khan og Sharukh Khan.