– Nok et brutt løfte

Chiles eks-president Michelle Bachelet, her sammen Oslos ordfører Per Ditlev Simonsen under hennes statsbesøk i 2007. Chilenere i Norge og andre land kunne ikke stemme på henne under presidentvalget i 2005. Et nytt lovforslag som ville tillate utenlandschilenernes stemmegiving er nå blitt trukket tilbake.
Foto: Claudio Castello
Chilensk høyesteretts og regjerings beslutning om å legge på is forslaget om stemmerett for utenlandschilenere skaper sterke reaksjoner.
Lovforslaget som ville gitt stemmerett for noen chilenere bosatt i utlandet, er nå trukket tilbake av landets regjering og høyeste rettsmyndigheter, ifølge nettstedet elmostrador.cl.
Forslaget ville gitt utenlandschilenere som ikke var strafferettslig dømt og kunne påvise en tilknytning til landet rett til å stemme ved parlaments- og presidentvalg.
Ikke uventet
Leder i det sentrumsorienterte opposisjonspartiet PPD, Ximena Vidal, sier seg skuffet, men samtidig påpeker hun at “dette endte som forventet”
– For oss er det nok et brutt løfte fra en regjering som er blitt vant til å gjøre som den vil fremfor å gjøre som den skal, sier Vidal til nettstedet elmostrador.cl.

Eks-presidentkandidat og senator for kristeligdemokratene, Soledad Alvear, kalte regjeringens omgjøring av lovforslaget “avskyelig”.

– Nå må vi kreve at regjeringen holder sitt ord og gjennomfører de de har forpliktet seg til, er hennes krasse kommentar til elmostrador.cl.