Turkmensk asylsøker og demokratiforkjemper forsvunnet

Turkmenistan beskrives som en av verdens mest undertrykkende, lukkede og korrupte regimer. Seks norske statsborgere har fått visumforbud og en demokratiforkjemper som søkte om asyl i Norge og klarte å ta seg inn i landet for tre år siden sitter fortsatt i fengsel uten at familien vet noe videre om hans situasjon.
Foto:Wikimedia Commons
Vært fengslet i hjemlandet siden 2008.
0Shares
Gulgeldy Annaniyazov (51) takket nei til norsk statsborgerskap for å kjempe for demokrati i hjemlandet. Siden har ingen hørt fra ham.
Like etter at han ble arrestert i Turkmenistan fikk han smuglet ut en lapp av fengslet der det sto at han ikke regnet med å se kona og datteren sin i Norge igjen.
– Han var en del av demokratibevegelsen i Turkmenistan, og hadde håp om at forholdene kunne bli bedre der nede. forteller Ivar Dale i den norske Helsingforskomité til VGNett.

Utsettes for represalier

– Eksil-turkmenere som kritiserer regimet fra utlandet kan risikere at slektninger får represalier, ifølge Dale.
Den sentralasiatiske diktaturstaten har siden Sovjets oppløsning utviklet et av verdens mest undertrykkende regimer, hvor den nåværende presidenten og hans forgjenger han skapt en personkult.

Journalister og menneskerettighetsaktivister har ingen adgang til Turkmenistan, og blir systematisk nektet innreisevisum, ifølge nettstedet eurasia.net. Landet i godt selskap nesten nederst på Reportere Uten Grensers pressefrihetsindeks, sammen med Eritrea og Nord-Korea, og troner også i nederste sjikt av Transparency Internationals rangering.