– Familieplanleggingskontorer fremmet abortmotstand

Amerikansk-finansierte familieplanleggingssentre i Sør-Afrika anklages for å fremme abortmotstand i sin rådgivning av gravide. Foto tatt under en anti-abort-markering i USA.
Foto: Unsplash/Maria Oswalt
Familieplanleggingskontorene skal i lang tid ha oppfordret kvinner til å ikke ta abort, melder nettstedet OpenDemocracy. Kristenkonservative amerikanere med kobling til Trump-administrasjonen skal stå bak.
0Shares

Amerikansk-finansierte familieplanleggingssentre i Sør-Afrika kan bli etterforsket for lovbrudd, ifølge OpenDemocracy.

I Sør-Afrika skal rådgivning av gravide skal være nøytral, og rådgiveren skal ikke presse kvinnen til å ta en bestemt beslutninger. Sør-afrikansk lov har fokus på å beskytte kvinners reproduksjonsrettigheter.

Kontorene er tilknyttede filialer av Heartbeat International, en amerikansk kristenkonservativ organisasjon opprettet for nesten 50 år siden. Heartbeat støtter krisegraviditetssentre, med fokus på å ikke anbefale, tilby eller henvise til abort. Ifølge OpenDemocracy skal organisasjonen i tillegg ha sterke bånd til Trump-administrasjonen.

Koordinert innsats

OpenDemocracy har etter undersøkende journalistikk funnet ut at Heartbeat har gjennomført den samme koordinerte innsatsen i 18 andre land hvor de har etablert kontorer.

I Sør-Afrika har Heartbeat inngått et internasjonalt partnerskap med et nettverk kalt Africa Cares for Life (ACFL), hvor de har gitt 200.000 amerikanske dollar siden 2007, ifølge OpenDemocracys beregninger. Heartbeat har i Afrika også opprettet filialer i Uganda, Nigeria og Zambia.

Heartbeat anklages videre for å ha kommet med feil- og villedende informasjon overfor gravide. Blant annet skal man under rådgvigning ha fortalt at abort øker kvinnenes risiko for å få kreft, og øker sjansen for at livspartnere “kan ende opp som homofile”.

Overfor nettstedet mener Heartbeat at man står fast ved “sitt engasjement for omsorg”.

– Med kjærlighet og sannhet er vårt mål å hjelpe klienten med å oppnå en fullstendig forståelse av abort, slik at hun virkelig kan ta en informert beslutning, sier en kilde i organisasjonen til OpenDemocracy.

Vil ta lovlige skritt

Statssekretær i det sør-afrikanske helsedepartementet, Yogan Pillay, fastholder overfor OpenDemocracy at regjeringen vurderer å ta lovlige skritt mot Heartbeat International.

Marion Stevens, direktør for Sexual and Reproductive Justice Coalition, et nettverk av sivilsamfunnsgrupper, er på sin side skeptisk til at regjeringen vil iverksette tiltak.

– Heartbeat fortsetter å ha en førende form for rådgivning, og har en klar velkjent agenda mot abort. Jeg er bekymret for at helsemyndighetene stilltiende godkjenner Heartbeat ved å ikke sikre at tjenesten de leverer er i samsvar med loven vår.