Antall internt fordrevne rekordhøyt

Klimaflyktninger: Tre måneder gamle Shan og søsknene er evakuert med båt sammen med moren Kousar (33) i Muzzafargarh-distriktet i Pakistan. Der mennesker er fattige, blir katastrofene ofte størst
Foto: Jason Tanner/flickr
43,7 millioner på verdensbasis er på flukt, viser tall fra Flyktninghjelpens flyktningregnskap.
0Shares
Av disse 43, 7 millionene er 27,5 på flukt i eget land. Tallene er noe av det høyeste som er registrert etter årtusenskiftet, skriver flyktninghjelpen.no.
Halvparten av alle internt fordrevne befinner seg i fem land: Colombia, Sudan, Irak, DR Kongo og Somalia. De høye tallene skyldes ikke nye kriger, men er i hovedsak et resultat av pågående kriger og oppblussing av gamle konflikter.
Flest i Afrika
Nye bølger av fordrivelser som startet ved utgangen av 2010 og som fortsetter inn i 2011 gjør at Afrika fortsatt topper statistikken for internt fordrevne (40 prosent). Krisene i Elfenbenskysten og Nord-Afrika er eksempler på dette.
Årsaker til intern fordrivelse varierer også fra kontinent til kontinent. Hvor naturkatastrofer og væpnet konflikt er normen for mange asiatiske og afrikanske land, er økt narkotikarelatert vold i Mellom-Amerika, er hovedårsakene til fordrivelsen. Kun i Mexico er 230 000 mennesker drevet på flukt på grunn av narkokrigen, og 31 000 er drept de siste fem årene, skriver flyktninghjelpen.no.