Kurdere vil boikotte Tyrkias parlament

Kurderne har i århundreder kjempet for sine rettigheter som minoritet i Tyrkia. Nå frykter man økt etnisk uro etter at Tyrkias nasjonale valgkomité har utestengt en kurdisk parlamentskandidat fra å innta sitt verv.
Foto: flickr.com
Tyrkias største etniske kurdiske parti vil ikke stille opp med sine folkevalgte.
0Shares
Freds- og Demokratipartiet (BDP), kunngjør i dag i et kommuniké at dette gjøres i protest mot den nasjonale valgkomitéens avgjørelse om at parlamentskandidaten Hatip Dicle ikke får lov til å sitte i nasjonalforsamlingen på grunn av et tidligere dom for “å ha spredd terrorpropaganda”, skriver avisen Today´s Zaman.
Hadde Dicle blitt valgt inn ville han vært en 36 parlamentsmedlemmer med kurdisk bakgrunn.
– Regjeringen må respektere våre rettigheter. Denne er en hindring av fredsprosessen, uttalte Serafettin Elci, talsmann for BDP, til tyrkisk fjernsyn tidligere i dag.
Kaos på nytt
Økonomer og politiske analyster frykter avgjørelsen vil igjen vekke etnisk uro, samt ha en negativ innvirkning på internasjonale investeringer i Tyrkia. 
Konflikt mellom tyrkiske sikkerhetsstyrker og den kurdiske militante seperatistbevegelsen PKK, tok 40.000 liv mellom 1984 og slutten 90-tallet, og raserte økonomien av landets østligste kurdiskdominerte regioner.

Etterhvert som PKK annonserte ensidig våpenhvile, og regjeringen lanserte et politisk initiativ for å løse konflikten, blant gjennom større anerkjennelse av kurdernes kulturelle og minoritetspolitiske rettigheter i landet.