Norsk-amerikanere går for republikansk suksess

Amerikansk høyresides nye yndling? Mye tyder på at den norskættede fembarnsmoren Michelle Bachmann kan overraske alle og gjøre kometkarriére i Republikanerne, akkurat som visepresidentkandidat Sarah Palin for fire år siden.
Foto: Gage Skidmore
John Thune går løs på en ny periode i Senatet, mens Michelle Bachmann seiler opp som en av outsiderne til presidentvalget.
0Shares

I dag kunngjør den norskættede kongresskvinnen fra Minnesota, Michelle Bachmann, sin nominasjon som republikanernes presidentkandidat neste år, skriver Aftenposten.

Bachmann, hvis forfedre innvandret til USA fra Norge på 1860-tallet, anses allerede som den fremste representanten for den såkalte “tea party”-fløyen i partiet- en konservativ fraksjon som mener USA beveger seg for langt vekk fra landets grunnlov.
Kontroversiell
Ifølge en meningsmåling som ble offentliggjort i helgen ble det tydelig at Bachmann er en kandidat å regne med. Hele 22 prosent av republikanerne i delstaten Iowa ønsker henne som sin kandidat, mens Mitt Romney, som lenge har vært favoritten i dette kappløpet, fikk 23 prosent.

Fembarnsmoren er svært omstridt. Hun er sterkt imot selvbestemt abort, ekteskap mellom homofile og president Obamas helsereform, og sterkt personlig kristen.

En av de som likevel ser en lysende fremtid for henne er Miles Mogulescu, kommentator i nettstedet Huffington Post. Han mener Bachmann fort kan bli landets neste visepresident.

– Hvis republikanerne klarer å nominere en kandidat som ikke er sinnssyk og parrer ham opp med en visepresidentkandidat som kan mobilisere basen er det store sjanser for at de kan slå Obama. Særlig dersom arbeidsledigheten holder seg på 7-9 prosent og Obama ikke klarer å forklare hvordan økonomien feilet eller hvordan han skal skape nye jobber, sier han til Aftenposten.

Satser på Senatet

Norsk-amerikaner og senator: John Thune (50) går løs på sin tredje periode som folkevalgt etter ha vært i Senatet siden 2005.
Foto : United States Senate

50-årige John Thune, som også tilhører republikanernes konservative høyrefløy, var lenge tenkt som en mulig outsider i presidentkampen. I februar i år trakk han seg imidlertid ut for å konsentrere seg om å beholde sitt sete i Senatet.

– Kampen om det USA vi skal videreføre til våre barn og barnebarn skjer her og nå i Washington, ikke om ett eller to år. Jeg føler at denne kampen kan jeg best bidra til ved å gå for en ny periode i Senatet, uttalte han i et intervju med CBS News.