Ungarsk skolepensum fjerner jødisk forfatter

Ungarske myndigheter har bestemt seg for å inkludere nasjonalistiske forfattere i ny litteraturpensum, noe som skaper sterk kontrovers.
Foto: Flickr/Aya Demeter
Ungarske myndigheter har bestemt seg for å endre landets nasjonale litteraturliste. Akademikere, forfattere og journalister reagerer.

Listen, som brukes som utgangspunkt for hva som er obligatorisk lesestoff for ungarske skolebarn, skal ikke lenger inneholde bøker skrevet av den jødiske forfatteren Imre Kertesz, som i 2002 mottok Nobelprisen i litteratur, og som gikk bort i 2016, 86 år gammel, melder khrono.no.

Ungarsk-jødiske Imre Kertesz, og landets eneste Nobelprisvinner, fjernes fra landets nasjonale litteraturliste.
Foto : Wikimedia Commons/Csaba Segesvari

Kertesz` Mannen uten skjebne handler om hvordan en 14 år gammel gutt overlever konsentrasjonsleiren Auschwitz.

Kontroversielt forfattervalg

Listen har blitt sterkt kritisert av ungarske akademikere, forfattere og journalister. Mange mener at den ungarske regjeringen prøver å endre litteraturhistorien sin.

I den nye litteraturlisten inkluderes forfattere som Albert Wass og József Nyirö. Wass var en adelsmann og romanforfatter som flyktet til USA etter andre verdenskrig, mens Nyirö, som var novellist og politiker, endte opp i Spania.

Førstnevnte regnes som populær blant ungarere fra den ungarske minoriteten i Transsylvania (Romania), som er fødestedet til de to overnevnte. I Ungarn og store deler av verden regnes de imidlertid av mange som svært kontroversielle for sin nasjonalistiske ideologi og støtte til Nazi-Tyskland under annen verdenskrig.

Nyirö var blant annet medlem av Pilkors-bevegelsen, et anti-semittisk og nasjonalsosialistisk politisk parti som styrte Ungarn i slutten av den tyske okkupasjonen under annen verdenskrig. Wass vervet seg til den ungarske hæren som kavalerioffiser. Etter at Romania og Ungarn ble besatt av sovjetiske styrker flyktet han til Vest-Europa, og så videre til USA. En folkedomstol i Romania fant han og faren skyldig for i krigsforbrytelser begått i Romania og dømte begge til dødsstraff “in absentia”. Kommunistmyndighetene krevde ham utlevert, noe som amerikanerne avviste ved flere anledninger.

Novellisten Jòzsef Nyírő sympatiserte med Nazi-Tyskland under andre verdenskrig. Han inkluderes i det nye litteraturpensumet.
Foto : Film Szinház Irodalom

Opplæring i patriotisme

Forfatternes verk ble bannlyst etter kommunismens maktovertakelse i Ungarn etter krigen.

75 år etter får de oppreisning på nytt av landets nåværende nasjonalkonservative regjering, i det som sees som et ledd i “en offensiv for patriotisk utdanning”.

Zoltan Kovacs, den ungarske regjeringens internasjonale talsperson, sier til BBC:

– Nøytral utdanning finnes ikke. Utdanningssystemer handler om verdier, om å lære hva vi mener er verdiene i det ungarske samfunnet. Og blant verdiene vi elsker er de nasjonale heltene som hjalp oss med å overleve i århundreder som folk.

Kritisk til politikken

Tablet, et amerikansk jødisk magasin, var blant de første som omtalte bortfallet av Kertesz fra litteraturlisten. Til samme nettsted har også Kovacs sendt et tilsvar.

I svaret avfeier Kovács påstandene om at antisemittisme er årsaken til endringen i litteraturlisten. Han påpeker at den nåværende ungarske regjeringen er den første som har gjort læring om Holocaust til en obligatorisk del av skoleplanen.

Svensk forlegger, forfatter og journalist Swante Weyler sier kritisk til SVT.

– Regjeringen sier at dette ikke er en antisemittisk kampanje og at det er vanlig å endre litteraturlisten. Disse kommer ikke med på litteraturlistene fordi de er gode, men fordi de skriver om et Stor-Ungarn, som ikke lenger finnes.