Nederland ansvarlig for Srebrenica-drap

Et minnestein foran krigsofrenes gravlund i Srebrenica. Byen ble i juli 1995 tatt av bosnisk-serbiske styrker og over 8000 bosniske muslimer mistet livet i det som både EU og FN har beskrevet som en av de verste krigsforbryterhandlinger i Europa siden annen verdenskrig.
Foto: wikipedia.org.
En nederlandsk domstol slår fast at den nederlandske stat er ansvarlig for tre menns død i Srebrenica-massakren.
Flere rettssaker er blitt reist mot den nederlandske staten etter at nederlandske FN-soldater ikke klarte å beskytte bosnisk-muslimske sivile under Srebrenica-massakeren sommeren 1995. Nå har en nederlandsk domstol gjort helomvending i saken og gitt beskjed at nederlandske myndigheter er ansvarlige for å ha overgitt tre menn til bosnisk-serbiske styrker.

– Retten avgjorde at den nederlandske staten har ansvaret for disse tre mennenes død fordi nederlandske FN-tropper ikke burde ha overlevert dem, sa en talsmann for domstolen i Haag ifølge NTB.

Ingen sikker sone

Nederlandske fredsbevarende FN-styrker hadde ansvaret for å beskytte Srebrenica under Bosniakrigen (1992-1995), etter at byen ble erklært «sikker sone» av FN i 1993. Til tross for dette ble byen i juli 1995 utsatt for en bosnisk-serbisk offensiv, som senere førte til drapene på 8000 bosnisk-muslimske menn og gutter.