Nye innstramninger vedtatt i USA

Utlendinger som tjenestegjør i USAs hær har rett til amerikansk borgerskap. Retten ivaretas i de nye forskriftene på delstatsnivå som har vært gjort siden januar, selv om det strammes inn på andre områder.
Foto: Texas Military Forces
Nesten 250 nye innvandringsforskrifter ble vedtatt i 40 amerikanske stater i løpet av de siste seks månedene, viser en ny føderal rapport. Flere av lovene og forskriftene går i retning av mer innstramning i innvandringspolitikken.
Lovene varierer i alt fra velgeridentifikasjon til statlig overførte skolepenger for papirløse innvandreres barn, ifølge rapporten, som ble offentliggjort tirsdag av National Conference of State, skriver ABS-CBN News.
Til sammenligning var det kun 38 nye innvandringslover og forskrifter vedtatt på statsnivå i 2005.

– Innvandring påvirker delstatspolicy på alle nivåer, og folk prøver å finne ut hvordan de skal håndtere det, ettersom den føderale regjeringen vegrer seg til å gjøre dette, sier Wendy Sefsaf, kommunikasjonsdirektør ved American Immigration Council, en Washington-basert tenketank.

Strammer inn

Blant funnene som ble gjort er at flere delstater vil gå inn for direkte finansiering av innvandringstiltak, samtidig som at delstater som Alabama, Georgia, Utah, Indiana og Sør-Carolina vil legge mer av innvandringsansvaret på sine respektive politimyndigheter.
Noen demokrater gir republikanerne skylden for innstramningene. Konservative republikanere er derimot av den oppfatningen at statene har rett til å følge sine egne løsninger.
– Vi har hittil sett en sjokkerende mangel på vilje til å snakke om dette problemet fra den nåværende føderale administrasjonen. At delstatene nå går inn for å løse problemet, ser jeg på som helt legitimt, sier Chris Elam, talsmann for det republikanske partiet i Texas, til ABS-CBN News.