Voldsepisoder og anspent utvikling på EUs yttergrense

Situasjonen på EUs yttergrense mot Tyrkia er svært anspent, med en ny flyktningbølge på gang. Flere steder har flyktninger og migranter prøvd å ta seg inn i EU-grensen. Lokale borgervernsgrupper og høyreekstreme har også angrepet hjelpearbeidere.
Foto: Skjermdump/YouTube/Ruptly
Hjelpearbeidere anklager høyreekstreme og borgervern for voldsepisoder og sabotasje. Greske myndigheter mener flyktningstrømmen er styrt av tyrkerne.

Flere mottakssentre er blitt brent og hjelpearbeidere truet med vold og forsøkt banket opp av lokal borgervern og høyreekstreme grupper på Chios, melder det italienske venstreorienterte bladet Il Manifesto.

Flere hjelpearbeidere som tidsskriftet snakket med mener situasjonen har blitt svært anspent etter Tyrkias åpning av grensen til Hellas, og bussing av krigsflyktninger og migranter. Tyrkia åpnet grensen etter at en opptrapping av kampene mellom tyrkiskstøttede opprørere og syriske regjeringsstyrker har sendt rundt én million sivile syrere på flukt.

Tragedien i Moria-leiren på Lesvos har vært verdenskjent i lengre tid, men også på Chios beskrives den humanitære situasjonen for krigsflyktninger og migranter som vanskelig.

Ytre høyre og borgervern

Grunnleggeren av non-profittorganisasjonen Stay Human ODV, Musli Alievski, flyktet selv til Italia under krigene på Balkan på 90-tallet. Han mener å se store likheter med det han opplevde dengang og måten lokal borgervern og høyreekstreme grupper som “Gyllent Daggry” opererer på.

– Vi har fått vårt kleslager nedbrent, men kommer ikke til å anmelde hendelsen. Til det er situasjonen for anspent. Flere Gyldent Daggry-grupper har ankommet øya, og både de og lokale grupper har allerede angrepet politifolk, sier han til Il Manifesto.

Alievski er mest skuffet over måten EU har reagert på det han kaller “Erdogans utpressing”.

– Europa må handle, ikke av redsel eller følelsen av å være truet, men fordi man må være klar over at de som lander i Lampedusa ikke lander i Italia, de som lander i Chios ikke lander i Hellas: de lander i Europa.

Farlig utvikling

Også andre steder grensen mellom Hellas og Tyrkia er situasjonen anspent. Tyske welt.de rapporterer om at flere tusener grenseboere på gresk side patruljerer som “privat milits”.

Krisen får etterhvert også preg av informasjonskrig mellom de to landene. NRK Urix melder om at Tyrkia beskylder greske soldater på grensen for å skyte på migranter og krigsflyktninger som prøver å ta seg inn i landet.

Hellas avviser beskyldningene og beskylder tyrkisk politi for å ha hjulpet migrantene med å kutte over grensegjerdet, ifølge den greske avisen Kathimerini.

Ifølge NRK sier tyrkerne at 142.000 flyktninger og migranter har gått mot grensen. Hellas sier de har stanset 36.000 ulovlige grensepasseringer, mens FN anslår at 1700 har lyktes å passere.