Nicaragua kan gi Ghaddafi asyl

Kan ende opp i Nicaragua? Familiære og sterke utenrikspolitiske forbindelser gjør at Muammar Ghaddafi kan få politisk asyl i det mellom-amerikanske landet hvis han vil flykte fra opprøret i Libya.
Foto: Jesse B. Awalt/United States Navy
Nicaraguanske myndigheter vurderer å tilby den libyske diktatoren Muammar Ghaddafi politisk asyl om han vil forlate landet.
– Enhver søknad om asyl fra Libya vil vi vurdere positivt, til tross for at vi ikke har en ambassade i Trpoli, sier den nicaraguanske regjeringens talsmann Bayardo Arce til nyhetsbyrået AFP.
Arce viser til at mange nicaraguanere som flyktet fra det høyrevridde diktaturet til Anastasio Somoza (1972-79) fikk asyl i det sosialiststyrte Libya. 

Lojal

Helt siden begynnelsen på borgerkrigen i Libya, i kjølvannet av revolusjonene i Nord-Afrika og Midt-Østen, har regjeringen til president Daniel Ortega erklært seg negative til opprøret og NATO-bombingen.

For Ghaddafi kan det være sterke grunner å velge Nicaragua som reisemål om han skulle flykte fra Libya. Ifølge Wikileaks-dokumenter skal Ortega ha beskrevet Ghaddafi som en “venn” og en “bror”. De samme dokumentene, som ble publisert i den costaricanske avisen La Nacion, hevder også at Muhamad Lashtar, en av Ghaddafis nevøer, er en nær medarbeider til Ortega.

– Lashtar har lenge jobbet og bodd i Managua (Nicaraguas hovedstad; jour. anml.) som privatsekretær og internasjonal rådgiver for president Ortega. Han snakker flytende spansk, skaffet seg nicaraguansk statsborgerskap og ordnet med flere millioner til valgkampen hans sist han ble valgt til Nicaraguas president i 2006, fremgår det av dokumentet, skriver La Nacion.