Fire indiske voldtektsforbrytere henrettet: FrP politiker forstår raseriet

Himanshu Gulati medlem av justiskomiteen og tropolitisk talsperson i FrP er i mot dødstraff, men respekterer at India henretter.
Foto: Hanna Skotheim
Fire menn som er dømt til døden for gjengvoldtekt og drap på en 23 år gammel fysioterapistudent i India i 2012, ble henrettet ved henging torsdag.
Majoran Vivekananthan
Latest posts by Majoran Vivekananthan (see all)

De fire straffedømte ble ifølge nyhetsbyrået DPA hengt etter at domstolen avviste forsvarernes siste forsøk på å få en benåding. Henrettelsene torsdag kveld var de første hengningene i India siden 2013.

Mennene ble henrettet i Tihar fengsel i New Delhi, melder Press Trust of India.

– Datteren vår har endelig fått rettferdighet, jeg takker rettsvesenet og regjeringen, sa voldtektsofferets mor, Asha Devi, utenfor fengselet, der en folkemengde hadde samlet seg og brøt ut i jubel da nyheten om hengingen ble bekreftet.

Den 23 år gamle studenten ble brutalt voldtatt av de fire på en buss i New Delhi i desember 2012. Hun døde senere av skadene hun fikk.

En femte mann, som døde i fengsel, og en tenåring deltok også i gjengvoldtekten. Tenåringen ble senere løslatt etter et opphold i et ungdomsfengsel.

Hendelsen og omfanget av volden utløste rasende protester både i India og utenlands og satte fart i debatten om seksuell trakassering og kvinners sikkerhet i det offentlige rom i India. Lovgivere har gått inn for å skjerpe straffene i seksuelle overgrepssaker.

Aktivister sier likevel at de nye straffeutmålingskravene ikke avskrekker voldtekt. Det ble anmeldt nesten 34.000 voldtekter i India i 2018.

Forstår raseriet

Himanshu Gulati medlem av justiskomiteen og tropolitisk talsperson i FrP som selv har indisk bakgrunn sier han forstår folks raseri.

– Jeg støtter den prinsipielle holdningen mot dødsstraff. Samtidig respekterer jeg at andre land har andre lover enn Norge. Jeg har også full forståelse for raseriet og folkekravet om å stille disse fire gjerningspersonene til ansvar, ettersom de utførte et av menneskehetens verste forbrytelser: voldtekt og drap på det mest brutale vis, sier han til Utrop.

Amnesty kritisk

Altfor ofte flagger myndighetene i India med dødsstraff som et symbol på deres vilje til å takle kriminalitet, uttalte administrerende Avinash Kumar, direktør i Amnesty International India til The Hindu. Han mener dødsstraff aldri er løsningen for å stoppe kvinnevold.

Indiske domstoler sin bruk av dødsstraff har vist seg gjentatte ganger å være anvendt vilkårlig og inkonsekvent, la han til.

Sist noen ble henrettet i India var i 2015, og med denne dommen er dødstraffen vekket til live i landet.