Fire indiske voldtektsforbrytere henrettet: FrP politiker forstår raseriet

Høsten byr på nye arbeidsoppgaver for Frp-politiker Himanshu Gulati (29). Hvilke områder han skal arbeide med som nyinnsatt på Stortinget, er enda usikkert

De fire straffedømte ble ifølge nyhetsbyrået DPA hengt etter at domstolen avviste forsvarernes siste forsøk på å få en benåding. Henrettelsene torsdag kveld var de første hengningene i India siden 2013.

Mennene ble henrettet i Tihar fengsel i New Delhi, melder Press Trust of India.

– Datteren vår har endelig fått rettferdighet, jeg takker rettsvesenet og regjeringen, sa voldtektsofferets mor, Asha Devi, utenfor fengselet, der en folkemengde hadde samlet seg og brøt ut i jubel da nyheten om hengingen ble bekreftet.

Den 23 år gamle studenten ble brutalt voldtatt av de fire på en buss i New Delhi i desember 2012. Hun døde senere av skadene hun fikk.

En femte mann, som døde i fengsel, og en tenåring deltok også i gjengvoldtekten. Tenåringen ble senere løslatt etter et opphold i et ungdomsfengsel.

Hendelsen og omfanget av volden utløste rasende protester både i India og utenlands og satte fart i debatten om seksuell trakassering og kvinners sikkerhet i det offentlige rom i India. Lovgivere har gått inn for å skjerpe straffene i seksuelle overgrepssaker.

Aktivister sier likevel at de nye straffeutmålingskravene ikke avskrekker voldtekt. Det ble anmeldt nesten 34.000 voldtekter i India i 2018.

Forstår raseriet

Himanshu Gulati medlem av justiskomiteen og tropolitisk talsperson i FrP som selv har indisk bakgrunn sier han forstår folks raseri.

– Jeg støtter den prinsipielle holdningen mot dødsstraff. Samtidig respekterer jeg at andre land har andre lover enn Norge. Jeg har også full forståelse for raseriet og folkekravet om å stille disse fire gjerningspersonene til ansvar, ettersom de utførte et av menneskehetens verste forbrytelser: voldtekt og drap på det mest brutale vis, sier han til Utrop.

Amnesty kritisk

Altfor ofte flagger myndighetene i India med dødsstraff som et symbol på deres vilje til å takle kriminalitet, uttalte administrerende Avinash Kumar, direktør i Amnesty International India til The Hindu. Han mener dødsstraff aldri er løsningen for å stoppe kvinnevold.

Indiske domstoler sin bruk av dødsstraff har vist seg gjentatte ganger å være anvendt vilkårlig og inkonsekvent, la han til.

Sist noen ble henrettet i India var i 2015, og med denne dommen er dødstraffen vekket til live i landet.