Vil suspendere Schengen-land

Hit, men ikke lenger: grenseovergangen til Hellas fra Tyrkia benyttes ofte av papirløse for å komme seg inn i EU. Nå skal det bli slutt.
Foto: Igor Batic/Flickr
EU-kommisjonen åpner for at medlemsland som ikke kontrollerer grensene sine godt nok, skal kunne suspenderes fra Schengen-samarbeidet.
Forslaget er i første rekke rettet mot Hellas, opplyser kilder til Financial Times.
– Hellas har store problemer med å sikre grensen, spesielt mot Tyrkia. Av de rundt 104.000 personene som tok seg ulovlig inn i EU i 2010, kom rundt 88.000 av dem fra Tyrkia inn i Hellas. Og selv med den kraftige økningen av innvandrere fra Nord-Afrika til Italia og Malta i år, kommer Hellas trolig til likevel å toppe statistikken, går det frem av en fersk rapport fra kommisjonen.
Møter motstand

Kommisjonen foreslår derfor at man i siste instans skal kunne suspendere et land midlertidig fra Schengen, etter at landet har fått bistand fra EU.
Forslaget møter imidlertid kraftig motstand i flere store EU-land. Både Frankrike, Tyskland og Spania er negative. Landene vil ikke gi fra seg suverenitet over grensekontrollene. ifølge Financial Times.