Sterke reaksjoner etter at franske leger foreslo å teste koronavaksine på afrikanere

Uttalelsene satte i gang en strøm av raseri, der man beskylder legene for å ha en oppfatning av at hvite mener de er overlegne.
Foto: Jan Grarup/UNICEF
To prominente leger sa på direktesendt TV at vaksiner mot koronavirus kan testes på fattige afrikanere.
1.5K+Shares

To franske leger diskuterte på direktesendt TV hvordan en ny vaksine mot korona først burde testes i Afrika. De foreslo at Afrika skulle brukes som et gigantisk laboratorium for testing av en eventuell vaksine mot koronaviruset, fordi kontinentet mangler ressursene som skal til for å kjempe mot viruset.

En av legene, Jean-Paul Mira, sammenlignet til og med afrikanere med prostituerte som var testpersoner i tidligere studier av AIDS. — Vi prøvde ut ting på prostituerte, fordi de er veldig utsatt og beskytter seg ikke, sa han.

Mira er leder for intensivavdelingen ved Cochin sykehus i Paris, mens Locht er forskningssjef ved Det franske nasjonale instituttet for helse- og medisinforskning (the French National Institute of Health and Medical Research), også kjent som Inserm.

— Hvis jeg kan få provosere litt, sa Mira, bør vi ikke gjøre denne studien i Afrika der det ikke er masker, intensivbehandling eller annen behandling? Det blir litt sånn som vi gjorde i noen studier om AIDS. Der prøvde vi ting på prostituerte, fordi de er veldig utsatt og beskytter seg ikke.

Opptaket, som ble sendt onsdag, satte i gang en strøm av raseri, der man beskylder legene for å ha en oppfatning av at hvite mener de er overlegne, og viser til kolonitiden.

Flere afrikanske fotballspillere som pleide å spille i Europa, blant annet den tidligere Chelsea-spilleren Didier Drogba, og Samuel Eto’o — den tidligere angrepsspilleren for Barcelona, la ut innlegg på Twitter og Instagram hvor de uttrykte sitt raseri over de to legenes uttalelser.

Ikke aktuelt

Det uttalte sjefen for sjefen for WHO, dr Tedros Adhanom Ghebreyesus.

— Afrika kan ikke og vil ikke være åsted for noe vaksinetesting, sa han til BBC.