Udokumenterte får opphold i Polen

Flere til Polen: en stabil økonomisk situasjon gjør at stadig flere finner veien til Okecie flyplass i Warszawa. Nå har regjeringen i landet også gjort det lettere for udokumenterte innvandrere å få opphold og jobb.
Foto: Kuba Bozanowski
Polske myndigheter åpner for en oppmykning av landets innvandringspolitikk
0Shares
Irregulære og udokumenterte migranter som har bodd i landet siden 2007 kan søke om oppholdstillatelse og rett til å arbeide. Forslaget åpner for at at mellom 40 000 og 100 000 som i dag oppholder seg ulovlig i landet, vil fra og med 2012 ha mulighet til å regularisere sin tilværelse, skriver nettstedet til organisasjonen Platform for International Cooperation on Undocumented Migrants (PICUM)
For Polen er dette tredje gang man går inn for en slik amnesti for papirløse. Størst antall søknader forventer fra ukrainere, armenere, vietnamese og tsjetsjenere med russisk pass. 
Økonomisk oppgang gir innvandring
Siden landet ble medlem av EU i 2004 har Polen opplevd en sterk utvandringsbølge. Samtidig har også en stabil økonomisk situasjon, preget av vekst midt i en økonomisk krise i EU, sørget for at landet også har blitt en attraktiv innvandringsdestinasjon.
– Vi trenger en bevisst innvandringspolitikk som viser at Polen er gjestfritt, åpent, men også ansvarlig innstilt overfor de som kommer hit i søker etter nye muligheter, uttalte den polske presidenten Bronislaw Komorowski til picum.org.