Dansk parti ber om at håndtrykkskravet droppes for nye statsborgere

Såkalte håndtrykksseremonier, der mennesker offisielt blir tildelt dansk statsborgerskap, blitt utsatt inntil videre.
Foto: Pixaby
Det danske partiet Enhedslisten mener at utlendinger skal kunne få dansk statsborgerskap under koronakrisen selv om de ikke kan gi et håndtrykk.
129Shares

Under koronautbruddet i Danmark er folk blitt bedt om å hilse på andre måter enn å gi hverandre hånden.

Dermed er såkalte håndtrykksseremonier, der mennesker offisielt blir tildelt dansk statsborgerskap, blitt utsatt inntil videre.

– Det er jo helt urimelig at vi vedtar lover som er umulig for borgere å overholde, sier innvandringspolitisk talsmann Peder Hvelplund i det venstreorienterte partiet Enhedslisten.

Det liberale sentrumspartiet Radikale Venstre er enig.

– Nå vil det kanskje gå ganske mange måneder før det blir anbefalt at vi gir hverandre hånden. Derfor kommer disse menneskene til å vente i lang tid, sier partiets innvandringspolitiske talsmann Andreas Steenberg.

Hvis ikke regjeringen fjerner kravet, vil partiet innen slutten av neste uke fremme forslag om at håndtrykkskravet fjernes, ifølge Steenberg.

Statsminister Mette Frederiksen understreket den 6. mars at det fortsatt er slik at man må gi et håndtrykk for å få dansk statsborgerskap. Samme dag oppfordret utlendings- og integreringsdepartementet kommunene til å utsette de aktuelle seremoniene.

Både Enhedslisten og Radikale Venstre tilhører den røde fløyen som danner grunnlaget for Frederiksens sosialdemokratiske mindretallsregjering.