Ny diskusjon om forbud av høyreekstremt parti

Udo Voigt har i en årrekke vært leder for det høyreekstreme tyske partiet NPD. I helgen overlot han sjefsstolen til Roger Apfel
Foto:Wikimedia Commons
Oppklaringen av de såkalte 'döner-drapene', som fant sted i flere tyske byer mellom år 2000 og 2007, har fått den gamle debatten om forbud av det høyreekstreme partiet NPD til å blusse opp i Tyskland.
0Shares
Avatar
Latest posts by Karolina Ibarra og Siri Hardeland (see all)
Søndag arresterte tysk politi en ny mistenkt etter opprullingen av en ekstremistgruppe de tror har drept 10 personer i det landets sikkerhetssjef kalte 'en ny form for høyreekstremistisk terrorisme'. 
De ni sivile ofrene var selvstendig næringsdrivende. Dette inkludert en blomstergrossist, en skredder og kebabsjappe-eier. Disse ble skutt på arbeidsplassene sine, i det som lenge var en mystisk rekke av drap, som ble kjent som 'döner-drapene'.
 
Både ifølge BBC news (Online) og Global Post (Online) beskrev kansler Angela Merkel hendelsene som 'en skam for Tyskland' og lovte å gjøre alt i sin makt for å finne ut hvorfor politiet ikke har funnet gruppen tidligere. 
Ifølge The Guardian mistenker politiet også at gruppen var involvert i flere andre lovbrudd, blant annet en spikerbombing i et tyrkisk nabolag i Köln. Politiet visste ikke om gruppens eksistens før to av de mistenkte, identifisert som Uwe Mundlos og Uwe Böhnhardt, prøvde å rane en bank i Øst-Tyskland 4. november i år. Politiet stoppet dem mens de prøvde å rømme. Jakten endte med at de to skjøt seg selv.
The Global Post skriver at Tyskland nå ønsker å bekjempe nynazistene. Etter de sjokkerende drapene begått av Anders Behring Breivik 22. juli, har tyske politikere fornyet lovverket for å forby det høyreekstreme partiet NPD (Nationaldemokratische Partei Deutschlands). I juli godkjente tyske myndigheter planene om at en gruppe skulle se nøyere på problemet.

Norsk og tysk politi er i dialog om terroren i Tyskland, ifølge Aftenposten. Resultatet av mordene har likhetstrekk med sjokket Norge opplevde i sommer. 
– Det en veldig interessant sak som vi ønsker å følge videre. Vi er i dialog med tyske myndigheter om dette, så får vi se hva som kommer frem etterhvert, sier operasjonsleder i PST, Tore Risberget, til Aftenposten.
Nå er det store spørsmålet om politiet har tatt altfor lett på trusselen fra ekstreme høyrekrefter. På samme tid lurer mange politikere ifølge Aftenposten på hvor lite som egentlig har kommet ut av de hemmelige tjenestenes forsøk på å infiltrere høyreorienterte grupper med egne agenter. 

Høyreekstreme partier pleier å satse på å forsterke og radikalisere tendenser og stemninger som allerede finnes i befolkningen, spesielt de som omhandler fremmedfiendtlige idealer. Kampanjeplakatene til NPD hadde blant annet slagordet ‘kriminelle utlendinger ut’. Andre plakater advarer mot  “trusselen” en moské som blir bygget i Rostock kan bli. Ifølge The Global Post har partiet en avansert anti-utlending-retorikk som sin spesialitet.