Sårbare migranter fra flyktningleirer til familiene i Storbritannia

Et flyreise organisert mellom britiske og greske myndigheter tok 50 mindreårige flyktninger fra Athen til London (Illustrasjonsbilde).
Greske myndigheter grep inn for å hjelpe 50 asylsøkere med nå Storbritannia tross forbudet mot direkteflyvninger.
193Shares

Flyreisen mandag var et resultat av intens innsats fra flyktningfamilier i Storbritannia og kampanjegruppen Safe Passage, ifølge The Guardian.

Familiegjenforeninger er suspendert over store deler av Europa, ettersom grensene har blitt stengt for å stoppe spredningen av korona-viruset. Etter at direktefly mellom Hellas og Storbritannia ble suspendert i mars måtte flyvningen organiseres mellom britiske og greske myndigheter.

Eirini Agapidaki er den gresk spesialsekretær for beskyttelse av enslige mindreårige. Han sier til Guardian at den greske statsminister og migrasjonsministeren jobbet iherdig med innenriksdepartementet i Storbritannia for å få til flyvningene.

Fra Moria til familien

Flere av passasjerene var personer fra Syria, Somalia og Afghanistan. Ifølge Safe Passage har flere av de familiegjenforente opplevd helsekomplikasjoner under oppholdet i de greske leirene.

En av passasjerene er en 18-åring med somalisk opprinnelse, som skal bli gjenforent med onkelen sin etter flere år med flukt og opphold i Moria-leiren.

Lord Alf Dubs, medlem i det britiske Overhuset (House of Lords), har i flere år vært aktivist og kjempet for enslige mindreårige flyktningers kår. Han kom selv til Storbritannia som jødisk barneflyktning gjennom de såkalte “barnetransportene” like før andre verdenskrig.

– Jeg håper det bare er en start, slik at flere andre barn kan gjenforenes med familien sin i Storbritannia. Vi har også andre barn som er i de greske leirene, som kanskje ikke har familie her, men som også må hjelpes i sikkerhet, sier han til Guardian.