Fransk-iransk akademiker dømt til fem års fengsel

Fariba Adelkhah er dømt til fem års fengsel for "samling og sammensvergelse mot nasjonal sikkerhet." (Illustrasjonsfoto)
Foto: Adam Jones
En fransk-iransk akademiker er dømt til fem års fengsel i Iran etter å ha blitt pågrepet i juni i fjor, opplyser hennes advokat.
37Shares

– Fariba Adelkhah er dømt til fem års fengsel for samling og sammensvergelse mot nasjonal sikkerhet, og ett år for propaganda mot den islamske republikken, sier advokaten Said Dehghan til AFP.

Han antar at hans klient bare trenger å fullføre den femårige straffutmålingen av dommen. Han legger til at hun kommer til å anke.

Adelkhah er sosialantropolog. Hun ble pågrepet i Iran i juni i fjor. Hennes franske kollega, sosiologen Roland Marchal, ble pågrepet mens han besøkte henne.

Begge er ansatt ved det prestisjefylte universitetet Sciences Po i Paris. Marchal forsker på afrikanske borgerkriger. Adelkhah er ekspert på sjiaislam, og hun har skrevet mye om både Iran og Afghanistan.

Marchal, som er fransk statsborger, ble løslatt i mars i år i en fangeutveksling med Frankrike. Adelkhah har dobbelt statsborgerskap. Iran anerkjenner ikke doble statsborgerskap. Landet har flere ganger kritisert Frankrike for innblanding i saken hennes.

Dehghan mener at løslatelsen av Marchal gir grunnlag for å anke dommen mot Adelkhah, med henvisning til tiltalepunktet for samling og sammensvergelse.

– Minst to personer må være involvert for at dette tiltalepunktet skal holde vann, sier han.

Videre kan ikke hennes personlige akademiske syn på islamsk klesdrakt utgjøre propaganda mot noe politisk system, argumenterer advokaten.