Første land i Mellom-Amerika som legaliserer homofilt ekteskap

Landet blir det sjuende i Latin-Amerika som tillater seksuelle minoriteter å gifte seg. Fra før av er likekjønnede ekteskap lov i Argentina, Brasil, Colombia, Ecuador og Uruguay. I Mexico kan likekjønnede par gifte seg i 18 delstater.

Ifølge Human Rights Watch står dette i skarpt kontrast til naboland som Guatemala, som avviste et liknende lovforslag i nasjonalforsamlingen. I Panama foreslo flere politikere høsten 2019 en grunnlovsendring som definerer ekteskap som “en pakt mellom mann og kvinne”.

I en Twitter-melding skrev Costa Ricas president Carlos Alvarado at lovendringen innebar at landet nå anerkjente rettighetene lesbiske og homofile alltid hadde fortjent.

– Empati og kjærlighet skal fra nå av være de ledende prinsippene som gjør at vi kan komme oss videre og bygge et land hvor det er rom for alle.

Lesbisk par ble historisk

I forbindelse med det historiske vedtaket var det planlagt flere feiringer, som måtte avlyses på grunn av korona-pandemien, ifølge NTB/ABC Nyheter.

I stedet ble det sendt et TV-program om homofiles rettigheter, samtidig som de første bryllupene ble vist på nettet.

Ifølge BBC var det også et lesbisk par som ble historisk som det første som giftet seg under den nye loven.

– Costa Rica feirer i dag, ekteskap-likestilling er blitt virkelighet i landet, det første i Mellom-Amerika, uttaler organisasjonen ILGA, som jobber for å fremme rettighetene til lesbiske, homofile, bifile og transseksuelle.