Ba for bortførte Leah på bursdagen hennes

Kristne trosfrihetsorganisasjoner i Norge og ellers i verden ber om at Leah Sharibu (17) skal slippes fri etter bortføringen for over to år siden.
Foto: Open Doors
Leah Sharibu (17) har snart sittet 800 dager i fangenskap hos Boko Haram. Ingen vet når eller om hun får slippe fri.
60Shares

14. mai ble Leahs 17-årsdag markert blant andre av organisasjonen Christian Solidarity Worldwide.

Kidnappet

Leah Sharibu ble bortført for over to år siden av Islamic State West Africa Province (ISWAP), bedre kjent som Boko Haram. Sammen med 109 andre skolejenter ble hun tatt tidlig om morgenen 19. februar, 2018.

Fem av jentene døde allerede samme dag som bortføringen fant sted. Alle de andre – med ett unntak – ble løslatt i mars 2018 etter at den nigerianske regjeringen hadde forhandlet med gisseltakerne.

Leah Sharibu var den eneste kristne blant de kidnappede jentene, og hun sitter fortsatt i fangenskap fordi hun avslo å si fra seg sin kristne tro. For dette har hun betalt en høy pris.

Først ble det fortalt at jentene ble løslatt uten vilkår, men noen dager senere meldte FN at regjeringen i Nigeria hadde betalt et stort beløp i løsepenger.

Slave

Leah Sharibu skal i august 2018 ha greid å rømme, men ble funnet og sendt tilbake til Boko Haram. Samme måned ble det frigitt et lydopptak der Leah trygler om å bli satt fri. Ifølge Christian Solidarity Worldwide er hun nå slave hos en Boko Haram-kriger.

I oktober samme høst mottok foreldrene trusler om at Leah ville bli henrettet med mindre myndighetene i Nigeria imøtekom islamistenes krav for løslatelse.

Stefanusalliansen melder at det i januar indirekte kom livstegn fra Leah. Det kom fra et annet gissel, hjelpearbeideren Jennifer Ukambong Samuel, som ble bortført før jul i fjor. Etter å ha blitt løslatt fortalte hun nigerianske medier at selv om hun ikke hadde sett Leah Sharibu, var hun blitt informert om at hun er i live på et hemmelig sted.

Idet Leah blir 17 år har hun snart tilbragt 800 dager i fangenskap, og det er ingen tegn til at hun vil bli sluppet fri.

I januar i år ble det av flere kilder meldt at Leah skal ha født et barn etter at hun først ble tvangskonvertert til islam og giftet bort til en Boko Haram-kommandant. Hennes far, Nathan Sharibu, har imidlertid avvist dette, og Stefanusalliansen bekrefter ikke disse opplysningene.

Vil ha sharia

De bortførte jentene gikk på et college hvor de fikk opplæring i vitenskap og tekniske fag. Skolen ligger i den lille byen Dapchi helt nord i Nigeria, med Sahara-ørkenen som nærmeste nabo. I dette området er den islamistiske organisasjonen i krig med de sentrale myndighetene. Målet er å innføre sharia-lover, basert på Koranen og islamsk tradisjon, og da er kristne særlig utsatt. Boko Haram utsetter befolkningen for trusler, ødeleggelser, vold og drap, og også rene terroraksjoner.

Området er dessverre vel vant med bortføringer, særlig av jenter som får skolegang, noe Boko Haram er sterkt imot. Navnet på organisasjonen betyr «vestlig utdanning er synd».

Dapchi ligger omkring 275 kilometer nordvest for byen Chibok der 276 skolejenter i 2014 ble kidnappet av Boko Haram i en verdenskjent aksjon.