Rwandisk folkemordtiltalt flyttes til FN-domstol

Den internasjonale restmekanismen for straffetribunaler (MICT) ønsker å stille ham for retten, tiltalt blant annet for folkemord og medvirkning til folkemord. (Illustrasjonsfoto)
En domstol i Frankrike har godkjent at Felicien Kabuga, som er tiltalt for folkemord, overføres for å stilles for en internasjonal domstol.
10Shares

Kabuga har lenge vært en av verdens mest ettersøkte menn for sin angivelige rolle i folkemordet i Rwanda i 1994.

Den internasjonale restmekanismen for straffetribunaler (MICT) ønsker å stille ham for retten, tiltalt blant annet for folkemord og medvirkning til folkemord.

Kabuga hadde vært på rømmen i over 20 år da fransk politi i mai pågrep ham i en forstad til Paris. Han har anket avgjørelsen om å overføre ham til MICT. Tribunalet har base i Haag, men har også en avdeling i Arusha i Tanzania. Saken mot Kabuga skal etter planen holdes i det østafrikanske landet, som grenser mot Rwanda.

– Dette er bare løgner, sa han.

Advokatene hans fremmet en rekke innvendinger mot at Kabuga skulle overføres for å stilles for en internasjonal domstol, blant annet knyttet til hans helsetilstand og høye alder.

Kabuga er født i enten 1933 eller 1935. I retten sa han at han var født i 1933, men i de offisielle rettsdokumentene heter det at han ble født i 1935.

Ifølge siktelsen arbeidet Kabuga for den notoriske radiostasjonen RTLM, som skal ha omtalt tutsiene i fiendtlige vendinger. De skal også ha bidratt til å lokalisere og identifisere tutsier.

Kabuga skal også ha opprettet og finansiert en milits i hovedstaden Kigali ,som hadde som mål å piske opp etnisk hat og utføre folkemord.