– Det er ikke alltid så lett å vite hva som er riktig å gjøre som stemor. Det viktigste du kan gjøre er å snakke med kjæresten din om hvilken rolle du skal ha.
Foto: Pixabay
Det å like hverandre og til og med bli glad i hverandre tar tid.  Noen ganger kan det ta flere år, skriver Nedre Romerike Familievernkontor, og minner om at det er fint å bruke lang tid på å bli kjent.
37Shares

«Jeg skal gifte meg med en mann som har en datter på 7 år fra tidligere ekteskap. Hun bor hos moren sin, og er hos oss annenhver helg. Vi har alle hørt om den onde stemoren. Hun som ønsker å skade stebarna og ha mannen for seg selv. Jeg har lyst til å være en god stemor. Jeg er redd det kan bli vanskelig. Hva er det viktig å tenke på?»
Hilsen stemor til syvåring

Svar fra familievernet:

Det er et viktig spørsmål du stiller. Det er ikke alltid så lett å vite hva som er riktig å gjøre som stemor. Du er jo ikke en mamma, men samtidig en voksen som skal være mye sammen med barnet.

Stemor kan bli en viktig voksenperson. En som kan prate om ting det er vanskelig å snakke med foreldre om. Du kan vise frem nye interesser eller hjelpe med noe. Det er lurt å ikke prøve å bli mamma, men å være seg selv og være interessert i barnet.  

Det tar tid å bli glad i hverandre

Det å like hverandre og til og med bli glad i hverandre tar tid.  Noen ganger kan det ta flere år. Det er fint å bruke lang tid på å bli kjent. Det kan ikke være et krav til de voksne heller at man skal bli glad i barna. Derimot er det å forvente at barna er viktige. Deres behov og følelser må tas hensyn til. At pappa får en ny kone er en stor forandring i barnets liv. Det er ikke noe som barnet har valgt.

Det er lurt å ikke prøve å bli mamma, men å være seg selv og være interessert i barnet 

Det viktigste du kan gjøre er å snakke med kjæresten din om hvilken rolle du skal ha. Du er avhengig av hans støtte for at dette skal fungere. Dette må dere prate om flere ganger. Hvor mye skal du være med og bestemme? Hvor mye ansvar skal du ta? Hvor mye skal du være til stede? Antagelig er det viktig at far og datter har noe tid alene sammen. Hva trenger du for å ha det fint i denne familien? Det er mange spørsmål dere kan snakke om.  

Kanskje kommer barnet til å si: «Du bestemmer ikke over meg»! Det er jo helt riktig etter norsk lov. Samtidig har du som voksen også et ansvar for at barnet i deres hus har det bra. Det er sjelden lurt å bestemme for mye den første tiden. Kanskje er det lurt at pappa tar mest ansvar før dere blir godt kjent.  

Noe å tenke på

  • Det er viktig å bruke lang tid på finne ut hvordan dere skal leve sammen
  • Det er viktig å snakke med kjæresten mange ganger om hva dere forventer og ønsker av hverandre
  • Husk at dere må finne deres egen måte og leve på
  • Respekter at fars rolle som biologisk foreldre er annerledes enn din rolle som stemor
  • Snakk pent om moren
  • Vær grei mot deg selv, ikke vent at alt skal gå bra med en gang
  • Tenk over hvor mye du ønsker å bidra med